sâmbătă, 9 martie 2013

Dresati cainele sa vina cand il chemati


caini in iarbaComanda "AICI"

Plimbarea in parc se poate transforma intr-un cosmar atunci cand iubitul patruped se angajeaza in urmarirea altor oameni sau animale si uita sa se mai intoarca la  dumneavoastra. Nu putine au fost cazurile de caini accidentati sau rataciti dupa ce s-au indepartat prea tare de stapan, deoarece nu stiau sa interpreteze corect tipetele disperate ale acestuia. Comanda „AICI” este esentiala pentru orice caine si este una dintre comenzile ce trebuie invatate de timpuriu. Odata ce cainele si-a invatat numele, lectia pentru comanda "AICI" poate incepe.


Este cunoscut faptul ca puii invata mai usor decat adultii. Totusi puii se plictisesc mai repede de lectii si va  pot pune rabdarea la incercare mai mult decat cainii maturi. Mult talent si intelegere aveti nevoie cand trebuie sa educati un caine adult,  care nu v-a apartinut de mic. Va dura pana ii veti castiga increderea si pana veti reusi sa corectati toate greselile de dresaj facute de stapanul precedent. In functie de rasa si personalitate, unii caini invata mai usor decat altii. Pentru unii poate dura doar cateva saptamani pana cand vor veni deindata ce sunt chemati, iar la altii chiar mai mult decat un an.

Toate regulile de dresaj cunoscute se aplica si  la „AICI”. Nu vom relua insiruirea lor, ci vom puncta cateva aspecte importante. Pastrati sedintele scurte, nu mai mult de 10 minute. Alegeti un moment din zi cand cainele este alert, nemancat si odihnit. Hrana este cea mai eficienta  recompensa pentru orice caine incepator. Portionata in bucati mici, „de-o singura inghititura”, va av fi de mare ajutor. Repetati exercitiile zilnic, chiar si dupa ce a priceput bine comanda.

Multi stapani gresesc inocent cand isi dreseaza cainii aceasta comanda. Iata un exemplu: Plimbare in parc! Cainele este lasat liber. Stapanul il cheama „Aici”. Cainele considera ca mai are de cercetat putin teren, se intoarce, da din coada, dar isi continua activitatea. Stapanul se rasteste ”Rex Aici”. In mintea cainelui schimbarea tonului nu poate fi de bun augur si refuza sa raspunda. Stapanul infuriat urla si mai tare „Rex aici” si pleaca in urmarirea lui. In mintea cainelui „rex aici” inseamna probleme si pedeapsa cand este prins si certat de stapan”.

Ce am invatat de mai sus?! Intotdeauna dresajul trebuie sa aiba conotatii pozitive. Nu aveti voie in cele 10 minute sa va enervati, sa urlati sau sa pedepsiti cainele in vreun fel. Chiar daca nu intotdeauna este usor. Nu am spus ca micutul va invata din prima sa vina la comanda. Uneori este nevoie de mai mult de 10 chemari pana cand se hotaraste sa vina. Chiar daca pe dinauntru fierbeti, nu lasati sa observe asta si continuati sa laudati cainele si sa ii oferiti recompensa. Daca anumite „injuraturi” va ajuta sa va eliberati, rostiti-le pe un ton vesel. Cainele oricum nu ne intelege limbajul, dumneavoastra va calmati, iar cainele considera ca a fost laudat.

Comanda trebuie sa fie sub forma unor cuvinte simple, de preferat mono- sau bisilabice. „Aici”  sau Vino aici” sunt cele mai folosite. Intotdeauna comanda va fi rostita dupa numele cainelui ” Rex Aici”. Nu asociati „AICI” cu situatie neplacute pentru caine. Nu il strigati astfel atunci cand vreti sa ii faceti baie, sa ii taiati unghiile, sa il inchideti in cusca etc. Pe viitor va asocia comanda cu acele actiuni care nu sunt pe gustul lui.

Prima lectie pentru pui

Transformati activitatile zilnice intr-o posibila lectie de dresaj. Puiutii sunt fascinati sa isi urmeze stapanul peste tot. Oridecateori catelusul vine spre dumneavoastra, cand este aproape, rostiti-i numele si apoi „Aici”. Laudati-l si mangaiati-l mai apoi! Repetati exercitiul  oricand aveti posibilitatea

Lectia propriu- zisa

Se va desfasura intr-un spatiu ingradit, linistit, fara factori perturbatori. Cainele va purta o zgarda sau un ham (in cazul puilor), de care are atasata o lesa lunga. Puteti opta pentru lesele retractile, care au lungimi de pana la 6-8 metri. La inceput puteti ruga o alta persoana sa va tina cainele sau daca a invatat, dati-i comanda „Stai”.  

Scuturati lesa si faceti cainele atent. Strigati-l pe nume, apoi dati comanda "AICI".  Folositi un ton vesel, atragator, fara nicio urma de stres. La inceput puteti chiar sa ingenuncheati si sa deschideti bratele.  Recompensati cainele cand se apropie cu hrana, mangaieri si laude. Daca nu vine din prima repetati exercitiul, nu va pierdeti stare de spirit pozitiva. Faceti-l constient de prezenta recompensei delicioase. Miscati-va, pasiti inspre inapoi, pentru un caine o tinta in miscare e mai atractiva. Repetati pana va reuseste. Treptat mariti distanta dintre dresor si caine.  Nu depasiti durata sedintei de lucru de 10 minute. 

Scapati de lesa si mutati exercitiul intr-un mediu mai vast (parc) atunci cand cainele a invatatcomanda.  Acum va trebui sa infruntati influentele stimulilor externi. Executati aceiasi pasi ca si mai sus. 

Erori

Daca patrupedul nu asculta si nu se apropie de stapan, nu alergati dupa el. aceasta este una din gravele erori in predarea comenzii "AICI". Cainele o poate interpreta ca o amenintare si atunci se va stradui  sa scape de pedeapsa, alergand si mai tare. Sau, in cazul cainilor dominanti, urmarirea este o joaca pe cinste, in care membrul de rang inferior (dumneavoastra), doreste sa il prinda pe cel aflat la conducere.  In ambele situatii nu veti reusi sa determinati cainele sa se opreasca.

Aveti solutii insa! Ignorati comportamentul rebel al cainelui si alergati in directia opusa. Astfel initiati dumneavoastra urmarirea iar lui ii place aceasta joaca. In plus, nu ii place sa fie parasit si este obligat sa se intoarca si sa va urmeze. Afirmati-va rolul de lider si veti avea cainele la degetul mic.

Educa-te... inainte sa cumperi un catel!



Pe masura ce gandurile ni se indreapta spre anotimpul cald, din ce in ce mai des ne trece prin cap ideea de a adopta un catelus. In acest sens, vom incerca sa va indreptam in directia cea buna si sa va salvam de la ceea ce ar putea deveni prilej de dezastru, in loc de bucurie si veselie.


cainicatei
Primul lucru care trebuie facut, si cel mai important, este de a va informa despre rasa pe care vreti sa o achizitionati. Nu este bine sa mergeti si sa cumparati primul catel care va iese in cale. Aceasta nu este o actiune inteleapta nici chiar daca vreti sa cumparati catelul de la un crescator reputabil. In plus, nu este recomandat nici sa recurgeti la anunturile de mica publicitate. Desi poate parea cea mai simpla solutie, rezultatul poate fi unul suparator, atat din punct de vedere financiar, cat si din cauza ca animalutul poate veni cu foarte multe probleme de la vechiul stapan.
De asemenea, stati departe de crescatorii care ofera o mare varietate de rase. Un crescator serios nu se avanta sa creasca un numar mare de animale si nici rase foarte diferite. Ceea ce va trebuie dumneavoastra este un crescator mic, care detine doar una, sau cel mult doua, rase, care va va lasa sa veniti si sa vedeti cateii impreuna cu mama lor si va va raspunde la toate intrebarile. Nu lasati pe nimeni sa va aduca el cateii sa ii vedei - trebuie sa vedeti puii si mama impreuna. Daca persoana de la care vreti sa cumparati catelul va supne ca acest lucru nu se poate, cautati alt vanzator.


caini
Sa nu fiti niciodata tentat sa cumparati un catel de la un pet-shop. Viata cainilor folositi pentru reproducere intr-un astfel de loc este una extrem de grea. De aceea, de cele mai multe ori, puii rezultati se nasc cu foarte multe probleme de sanatate datorita tratamentului inuman la care au fost supusi parintii lor. Poate ca va ganditi ca adoptand un catel dintr-un astfel de loc il veti salva de la o viata extrem de chinuita. In realitate, nu faceti altceva decat sa incurajati si sa perpetuati astfel de practici.
Cand ati reusit sa va gasiti un crescator si ati discutat detaliile aranjamentului, mergeti sa il vizitati. Pot parea foarte draguti; cel mai adesea conduc si un adapost pentru animale si va spun ca cainii sunt viata lor. Cand ajungeti acolo, va spun ca mama cateilor este putin bolnava... si ca ar fi mai bine daca v-ar aduce ei cateii sa ii vedeti. Aveti mare grija... Acest lucru poate insemna ca acesti oameni au o licenta de pet-shop si achizitioneaza catei, pentru a-i vinde mai departe. Incepeti sa puneti intrebari si cereti sa vedeti toti cateii. Aruncati-va o privire asupra conditiilor in care traiesc atat cateii din rasa pe care vreti sa o cumparati cat si ceilalti catei (daca va este permis sa va uitati; sunteti capabil sa va dati seama ce varsta au cateii, par ei fericiti si socializati, par curati?). Crescatorul (presupunand ca este un crescator adevarat), va poate spuen adevarul... cateaua poate fi bolnava... dar, la fel de bine, poate sa nu existe nici o catea.


caini
Nu este deloc usor, nu-i asa? Dar daca va faceti bine temele inainte de a merge sa vedeti cateii, ar trebui sa fiti pregatit si capabil sa observati lucrurile care nu sunt in regula. Daca aveti dubii, cereti sa vi se dea mai mult timp de gandire inainte de a lua o decizie. Un bun crescator, nu va incerca sa va forteze sa luati o decizie.
Sa recapitulam acum care sunt elementele pe care nu trebuie sa le neglijam atunci cand ne hotaram sa cumparam un catel:
1. Fiti foarte precaut daca va hotarati sa apelati la anunturile de mica publicitate din ziare pentru a cumpara un catel.
2. Nu cumparati niciodata de la un pet-shop sau de la persoane care cumpara catei pentru a-i vinde mai departe (acestia pot fi luati de la un adapost pentru caini si chiar de la ecarisaj).
3. Informati-va bine despre rasa de care sunteti interesat. Multe reviste despre caini ofera sfaturi pentru alegerea unei rase; sunati si intrebati la ce ar trebui sa va uitati atunci cand cumparati un caine. Daca stiti pe cineva care detine un exemplar din rasa de care sunteti interesat, intrebati-l de unde a cumparat catelul si ce va poate recomanda. O recomandare buna poate fi foarte valoroasa.
4. Verificati daca persoana la care veti merge nu detine prea multe rase.


caini
In cele din urma, alegerea a ce si cum veti cumpara va apartine numai si numai dumneavoastra. Tot ceea ce putem sa va spunem este... Cateii cumparati din magazinele de animale (pet-shopuri) si de la oameni care cumpara catei la preturi mai mici pentru ca apoi sa scoata profit de pe urma lor, nu sunt mai ieftini decat cei cumparati de la crescatori recunoscuti si seriosi, care cresc aceste animale din dragoste si pasuine, cu grija si cu atentie. Catelul pe care il vei cumpara va fi, speram, parte a familiei tale pentru mult timp. Ziarele, internetul sunt pline de oameni care nu au avut grija atunci cand au cumparat un catel si au ajuns sa regrete. In multe cazuri, cheltuielile cu ingrijirile medicale au fost foarte mari. Multi dintre ei au suferit vazand cum catelul mult dorit a murit mult rpea devreme, datorita bolilor ereditare si ingrijirii insuficiente acordate imediat dupa nastere.
Alegerea este, desigur, a dumneavoastra - aveti insa grija sa fie alegerea corecta. Doar refuzand sa cumparati acei catei tristi din magazine acest comert inuman va inceta.

vineri, 8 martie 2013

ALASKA


ALASKA
Alaska
Când auzi pentru prima oară „iepure Alaska” te vei gândi că acesta a fost dezvoltat în Alaska. Interesant  este că a fost dezvoltat în Germania. Un lucru şi mai interesant este că iepurele Alaska nu este recunoscut ca rasă în Statele Unite.

Origine si istoric

Max Gotha, un arbitru în competiţiile de iepuri, a colaborat cu câţiva crescători pentru a crea o nouă rasă. La începutul anilor 1900, s-a dorit obţinerea unei rase de iepuri de culoare neagră, cu o blană lungă, asemenea vulpii de AlaskaVulpea de Alaska era un animal foarte popular pentru blana sa valoroasă.
Arbitrul Gotha dorea un iepure care să imite blana de vulpe, în felul acesta dezvoltându-se industria blănurilor.  În prezent, oricine ştie că atunci când vine vorba de creşterea iepurilor, rareori se întâmplă exact ce ai plănuit.
Iepurele Alaska, în loc să aibă o blană lungă, negru cu argintiu, a ieşi cu blana scurtă, lucioasă şi perfect neagră, dându-i o strălucire frumoasă şi unică. Blana iepurelui Alaska a devenit unică prin intensitatea culorii ei.
În loc să mai încerce să obţină varianta de blană dorită, Max Gotha a hotărât ca iepurele Alaska să rămână în varianta obţinută iniţial. În anul 1907, rasa Alaska a fost prezentată pentru prima oară la o expoziţie şi a căpătat imediat popularitate. 
Iepure Alaska

Descriere fizica

Iepurele Alaska este o rasă de mărime medie, cântărind 3-4.5 kilograme. Are un corp rotund şi bine echilibrat, nu la fel de compact ca alte rase, însă are o structură osoasă bine dezvoltată. Masculii dinrasa Alaska sunt mai greoi, iar femelele au trăsături mai feminine.
Iepurele Alaska are o singură culoare: negru. Partea inferioară a corpului este de culoare negru mat, iar părţile expuse sunt mult mai strălucitoare. Ghearele iepurelui Alaska sunt şi ele negre, iar ochii sunt maronii. Orice pată de culoare este considerată defect.  
Iepure rasa Alaska poze

Curiozitati despre leu


Afla lucruri interesante despre lei! Află despre comportament, cât de repede aleargă, unde se găsesc, câţi lei sunt într-o familie, diferenţele faţă de leoaice şi multe altele. Explorează curiozităţile!
1. Leul este a doua cea mai mare felină din lume, după tigri.
2. Un leu cântăreşte aproximativ  180 de kilograme, iar o leoaică 130 de kilograme.
3. Cel mai greu a cântărit 375 kilograme.
4. Poate atinge viteza de 50 de metri pe secundă, însă doar o scurtă perioadă de timp.
5. Răcnetul unui leu poate fi auzit de la 8 kilometri distanţă.
6. Cei mai mulţi locuiesc în sălbăticie, în sudul şi estul Africii.
7. Sunt cei mai sociabili dintre toate felinele, locuind în familii alcătuite din leoaice şi pui şi câţiva masculi tineri.
8. Sunt uşor de recunoscut datorită coroanei de păr din jurul capului. Cei care au această coroană închisă a culoare, atrag mai mult femelele (leoaicele).
9. Sunt animale naţionale în Albania, Belgia, Bulgaria, Anglia, Etiopia, Luxemburg, Olanda şi Singapore.
10. În sălbăticie, trăiesc aproape 12 ani.
11. Leoaicele sunt vânătoare mai bune decât leii, capturând cele mai mari prăzi.
12. În sălbăticie se odihnesc  timp de 20 de ore pe zi.
Leu

Cati ani are animalul tau de companie? Stabileste-i CORECT varsta.


Cati ani are animalul tau de companie? Stabileste-i CORECT varsta.


Caine labrador Mulți oameni cred că a calcula vârsta animalului lor de companie este destul de simplu: multiplică vârsta animalului cu șapte. De exemplu, un câine de 4 ani are de fapt 28 în ani omenești.
Cu cât ții mai mult cont de aritmetică, cu atât nu se potrivește. A spune că un câine sau o pisică de un an are de fapt șapte ani este total greșit! Câți oameni sunt activi sexual și capabili să se reproducă la 7 ani? Câinii și pisicile pot avea pui la un an sau chiar 10 ani, lucru imposibil pentru oameni de 7 sau 70 de ani.
Câinii.
Înaintarea în vârstă este mult mai rapidă în primii doi ani de viață ai câinelui. Rasele de talie mare, pentru că se maturizează rapid, tind să aibă vieți mai scurte. Deja când ajung la vârsta de 5 ani sunt considerați seniori. Rasele de câini de talie medie, au nevoie de aproximativ 7 ani pentru a ajunge la stadiul de senior, în timp ce rasele de talie mică nu ating acest stadiu mai devreme de 10 ani.
Mulți medici veterinari sunt de acord că o apreciere destul de exactă a vârstei animalului de companie poate fi făcută după o anumită formulă. Este destul de simplă și mult mai exactă decât metoda celor 7 ani.
Pornim de la faptul că un câine de 1 an are 12 ani omenești, la 2 ani va avea 24 de an ani omenești. Apoi adaugă câte 4 ani fiecărui an în plus. De exemplu, un câine de 4 ani va avea 32 de ani omenești (12+12+4+4 = 32 ani).
Din moment ce această formulă ia în considerare  rata maturității de la începutul vieții câinelui, implicit va încetini procesul îmbătrânirii în ultimii ani. Iată un tabel pentru a avea o referință mult mai rapidă:
Vârsta câinelui tău
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Vârsta în ani omenești
0
12
24
28
32
36
40
44
48
52
56
60
64
68
72
76
80
84
88
Vârsta medie la câini este de 12-13 ani, însă din nou, acest lucru variază în funcție de rasă. Cu cât este mai mare câinele tău, cu durata vieții lui este mai scurtă. Femelele tind să trăiască mai mult decât masculii.
Pisicile.
Acum să aruncăm rapid o privire la formula simplă de calculare a vârstei felinelor în ani omenești.
Pornim de la faptul că primul an din viața unei pisici este echivalent cu 15 ani omenești, iar 2 ani este echivalentul a 24 de ani omenești. Apoi adaugi 4 ani la fiecare an în plus. De exemplu o pisică de 4 ani va avea 32 în ani omenești. Iată un tabel care te va ajuta mai mult să afli vârsta pisicii tale:
Vârsta pisicii tale
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Vârsta în ani omenești
0
15
24
28
32
36
40
44
48
52
56
60
64
68
72
76
80
84
88
Pisicile trăiesc în medie 12-15 ani, iar cele fără stăpân trăiesc aproximativ 10 ani.