ARA MACAO - PAPAGALUL STACOJIU
Nume | Ara macao |
Tara de origine | America Centrală şi de Sud. |
Marime | Până la 1 metru lungime |
Nivel zgomot | Ridicat |
Abilitatea de a invata sa vorbeasca | Foarte bună |
Papagalul stacojiu (roşu) este unul dintre cel mai fascinant papagal dintre toate speciile de Macaw. Ara macao este descris ca fiind magnific, frumos şi uimitor, iar pentru alţii fiind de prost gust.
Papagalul stacojiu ara macao este frumos, incisiv şi inteligent. Acesta învaţă repede o mulţime de trucuri. Poate fi chiar talentat dacă este învăţat să vorbească şi este mai vorbăreţ decât papagalul ara albastru-auriu. Papagalul stacojiu poate învăţa 5-10 cuvinte sau chiar fraze. Ca toţi papagalii din specia Macaw, papagalul stacojiu ciripeşte tare şi poate fi chiar gălăgios uneori.
Origine si istoric
Ara macao are o istorie lungă ca pasăre de companie, începând în anii 1100 alături de incaşi.
Prima oară, papagalul stacojiu a fost descris în anul 1758. Acesta provenea din sudul Mexicului, statul Oazaca, Panama, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, Bolivia, Brazilia şi Paraguay, Guyana, Guiana Franceză, insulele Trinidad şi Tobago. Astăzi, specia papagalului stacojiu este declarată pe cale de dispariţie.
Descriere fizica
Papagalul ara macao stacojiu este o pasăre mare, frumoasă şi colorată. Dintre toate culorile penajului, predomină roşul, însă arată ca un curcubeu, deoarece roşul se continuă cu galben pe aripi, devenind verde şi apoi albastru. Coada papagalului stacojiu este lungă cu pene roşii şi albastre, iar picioarele sunt închise la culoare. Are faţa de culoare crem. Irisul ochilor este galben, iar ciocul este gri închis.
Papagalul ara stacojiu are dimensiuni mari. Lungimea corpului este de 85 de centimetri, cântăreşte aproximativ un kilogram şi trăieşte în medie 60 de ani.
Un papagal stacojiu tânăr va avea aceleaşi culori ale penajului cu unul matur, sigura diferenţă fiind lungimea mai mică a cozii şi irisul de culoare maro.
Comportament si personalitate
Această minunată pasăre, papagalul ara macao stacojiu, iubeşte joaca şi interacţiunea. Personalitateapapagalului stacojiu necesită multă socializare de la o vârstă fragedă. Are nevoie de consistenţă şi fermitate, mai ales la maturitate. Un papagal stacojiu bine educat este foarte sociabil, prietenos şi va avea încredere în anumite persoane. În orice caz, papagalul ara stacojiu are nevoie de un stăpân dedicat şi determinat în menţinerea potenţialului acestei păsări minunate.
Ingrijire si hrana
În sălbăticie, papagalul ara stacojiu mănâncă o varietate de seminţe, nuci, fructe şi vegetaţia din vârful copacilor. Există produse speciale pentru hrana papagalilor ara macao şi, în general, acestora le place să mănânce alături de familie.
Papagalii ara macao stacojii sunt păsări ce consumă multă energie, de aceea au nevoie de o hrană de bună calitate, bogată în uleiuri şi calorii.
Este indicat ca hrana sa să fie variată pentru a nu se plictisi. Este bine dacă îi dai produse speciale pentrupapagalul stacojiu, dar şi legume, fructe, grăunţe şi seminţe.
Ca supliment îi poţi da mere, pere, prune, cireşe, struguri, portocale, banane, mango, papaya şi chiar fructe de pădure. Dintre legume, e bine să-i dai morcovi, cartofi dulci, castraveţi, dovlecei, frunze de culoare verde închis. Este contraindicat să mănânce avocado deoarece este toxic pentru păsări.
Este important ca papagalul ara stacojiu să aibă în permanenţă apă proaspătă la dispoziţie.
Cuşca necesită curăţare zilnică, îndepărtarea obiectelor murdare (jucării, suporturi), spălarea şi dezinfectarea lor. Podeaua trebuie spălată şi dezinfectată săptămânal, iar obiectele vechi şi uzate trebuie înlocuite anual cu altele noi.
Sanatate si puncte vulnerabile
Un papagal ara stacojiu bine îngrijit se va îmbolnăvi rar. Poate dezvolta o boală sau o poate contacta din mediu. Iată câteva semne vizibile de boală la papagalul stacojiu: penaj ciufulit, apatie, aripi căzute, corp tremurând, schimbări neobişnuite ale dispoziţiei, scăderea poftei de mâncare, smulgerea penajului, ochii parţial închişi sau înlăcrimaţi, umflarea pleoapelor, iritare, dificultăţi de respiraţie, salivaţie execesivă, orice schimbare a materiilor fecale fără a-i schimba hrana.
Conditii de viata
Papagalul stacojiu are nevoie de o cuşcă spaţioasă, de aproximativ 0,75-1 metru înălţime şi suficient de largă astfel încât să nu atingă cu penele întinse grilajul cuştii. De asemenea, este important să aibă suficient loc de mişcare în cuşcă. Papagalul ara stacojiu este puternic şi se pricepe să deschidă cuşti sau să mestece barele ei, de aceea este important ca aceasta să fie durabilă.
Un papagal stacojiu de dimensiuni mari are nevoie de cel puţin 2-3 ore zilnic să iasă din cuşcă.
Este bine ca papagalul stacojiu să aibă în cuşca sa jucării, fructe, suporturi pe care să se urce, recipiente curate cu hrană şi apă, iar în acelaşi timp să-i rămână suficient spaţiu pentru mişcare.
Reproducere
Papagalul stacojiu nu poate fi diferenţiat din punct de vedere al genului, nu există nici un indiciu vizibil pentru a stabili dacă este femelă sau mascul.
Un cuib este format din două sau trei ouă ce vor fi clocite timp de 28 de zile. Puii de papagal stacojiu vor fi acoperiţi de pene abia la 3 luni după ieşirea din ou. În perioada împerecherii , părinţii trebuie să fie hrăniţi cu seminţe bogate în uleiuri, ca cele de floarea soarelui şi o varietate de legume verzi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu