sâmbătă, 9 martie 2013

Educa-te... inainte sa cumperi un catel!



Pe masura ce gandurile ni se indreapta spre anotimpul cald, din ce in ce mai des ne trece prin cap ideea de a adopta un catelus. In acest sens, vom incerca sa va indreptam in directia cea buna si sa va salvam de la ceea ce ar putea deveni prilej de dezastru, in loc de bucurie si veselie.


cainicatei
Primul lucru care trebuie facut, si cel mai important, este de a va informa despre rasa pe care vreti sa o achizitionati. Nu este bine sa mergeti si sa cumparati primul catel care va iese in cale. Aceasta nu este o actiune inteleapta nici chiar daca vreti sa cumparati catelul de la un crescator reputabil. In plus, nu este recomandat nici sa recurgeti la anunturile de mica publicitate. Desi poate parea cea mai simpla solutie, rezultatul poate fi unul suparator, atat din punct de vedere financiar, cat si din cauza ca animalutul poate veni cu foarte multe probleme de la vechiul stapan.
De asemenea, stati departe de crescatorii care ofera o mare varietate de rase. Un crescator serios nu se avanta sa creasca un numar mare de animale si nici rase foarte diferite. Ceea ce va trebuie dumneavoastra este un crescator mic, care detine doar una, sau cel mult doua, rase, care va va lasa sa veniti si sa vedeti cateii impreuna cu mama lor si va va raspunde la toate intrebarile. Nu lasati pe nimeni sa va aduca el cateii sa ii vedei - trebuie sa vedeti puii si mama impreuna. Daca persoana de la care vreti sa cumparati catelul va supne ca acest lucru nu se poate, cautati alt vanzator.


caini
Sa nu fiti niciodata tentat sa cumparati un catel de la un pet-shop. Viata cainilor folositi pentru reproducere intr-un astfel de loc este una extrem de grea. De aceea, de cele mai multe ori, puii rezultati se nasc cu foarte multe probleme de sanatate datorita tratamentului inuman la care au fost supusi parintii lor. Poate ca va ganditi ca adoptand un catel dintr-un astfel de loc il veti salva de la o viata extrem de chinuita. In realitate, nu faceti altceva decat sa incurajati si sa perpetuati astfel de practici.
Cand ati reusit sa va gasiti un crescator si ati discutat detaliile aranjamentului, mergeti sa il vizitati. Pot parea foarte draguti; cel mai adesea conduc si un adapost pentru animale si va spun ca cainii sunt viata lor. Cand ajungeti acolo, va spun ca mama cateilor este putin bolnava... si ca ar fi mai bine daca v-ar aduce ei cateii sa ii vedeti. Aveti mare grija... Acest lucru poate insemna ca acesti oameni au o licenta de pet-shop si achizitioneaza catei, pentru a-i vinde mai departe. Incepeti sa puneti intrebari si cereti sa vedeti toti cateii. Aruncati-va o privire asupra conditiilor in care traiesc atat cateii din rasa pe care vreti sa o cumparati cat si ceilalti catei (daca va este permis sa va uitati; sunteti capabil sa va dati seama ce varsta au cateii, par ei fericiti si socializati, par curati?). Crescatorul (presupunand ca este un crescator adevarat), va poate spuen adevarul... cateaua poate fi bolnava... dar, la fel de bine, poate sa nu existe nici o catea.


caini
Nu este deloc usor, nu-i asa? Dar daca va faceti bine temele inainte de a merge sa vedeti cateii, ar trebui sa fiti pregatit si capabil sa observati lucrurile care nu sunt in regula. Daca aveti dubii, cereti sa vi se dea mai mult timp de gandire inainte de a lua o decizie. Un bun crescator, nu va incerca sa va forteze sa luati o decizie.
Sa recapitulam acum care sunt elementele pe care nu trebuie sa le neglijam atunci cand ne hotaram sa cumparam un catel:
1. Fiti foarte precaut daca va hotarati sa apelati la anunturile de mica publicitate din ziare pentru a cumpara un catel.
2. Nu cumparati niciodata de la un pet-shop sau de la persoane care cumpara catei pentru a-i vinde mai departe (acestia pot fi luati de la un adapost pentru caini si chiar de la ecarisaj).
3. Informati-va bine despre rasa de care sunteti interesat. Multe reviste despre caini ofera sfaturi pentru alegerea unei rase; sunati si intrebati la ce ar trebui sa va uitati atunci cand cumparati un caine. Daca stiti pe cineva care detine un exemplar din rasa de care sunteti interesat, intrebati-l de unde a cumparat catelul si ce va poate recomanda. O recomandare buna poate fi foarte valoroasa.
4. Verificati daca persoana la care veti merge nu detine prea multe rase.


caini
In cele din urma, alegerea a ce si cum veti cumpara va apartine numai si numai dumneavoastra. Tot ceea ce putem sa va spunem este... Cateii cumparati din magazinele de animale (pet-shopuri) si de la oameni care cumpara catei la preturi mai mici pentru ca apoi sa scoata profit de pe urma lor, nu sunt mai ieftini decat cei cumparati de la crescatori recunoscuti si seriosi, care cresc aceste animale din dragoste si pasuine, cu grija si cu atentie. Catelul pe care il vei cumpara va fi, speram, parte a familiei tale pentru mult timp. Ziarele, internetul sunt pline de oameni care nu au avut grija atunci cand au cumparat un catel si au ajuns sa regrete. In multe cazuri, cheltuielile cu ingrijirile medicale au fost foarte mari. Multi dintre ei au suferit vazand cum catelul mult dorit a murit mult rpea devreme, datorita bolilor ereditare si ingrijirii insuficiente acordate imediat dupa nastere.
Alegerea este, desigur, a dumneavoastra - aveti insa grija sa fie alegerea corecta. Doar refuzand sa cumparati acei catei tristi din magazine acest comert inuman va inceta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu