vineri, 8 martie 2013

CANARI




Canari
NumeSerinus canaria
Tara de origineInsulele Canare
Marime10-12 cm in lungime
Speranta de viata10 ani
Nivel zgomotScazut
Abilitatea de a invata sa vorbeascaScazuta
Un canar este esența păsărilor de companie și se bucură de popularitate de mai bine de un secol. Are un cântec plăcut și un colorit frumos. Este în natura canarului să încânte iubitorii de păsări.

Origine si istoric

Toate tipurile de canari provin din aceeași specie, canarul sălbatic. Prima referire a speciei datează din anul 1555 ce descrie “”pasărea cu cel mai dulce cântec provenind din Insulele Canare”.
În trecut, specii vechi și variate de canari au fost înmulțite pentru expoziții în Olanda, Italia și Marea Britanie. În timp ce multe specii de canari au dispărut, încă mai sunt multe altele care rămân populare astăzi.

Descriere fizica

în timp ce prima culoare de canar care îți vine în minte este galben, sunt multe varietăți de canari în tot atât de multe culori. Datorită împerecherii selective, astăzi există multe mutații, obținându-se culori noi (bronz, alb și roșu). 
Canari

Comportament si personalitate

Majoritatea canarilor sunt oarecum timizi si rusinosi. Comparativ cu păsările mai mari, nu le place să fie ținuți în mână. Cu toate acestea, canarii sunt păsări fermecatoare și interacționează cu tine din confortul coliviei mari în care sunt ținuți. 

Ingrijire si hrana

Canarii iubesc joaca, așa că asigură-le multe jucării pentru a-i stimula mental și fizic. E indicat să le asiguri o băiță canarilor tăi, fixând recipientul cu apă în afara cuștii sau chiar în interior, iar unele păsări preferă să folosești un spray cu apă.  Comparativ cu lte păsări de companie, canarul nu-ți va imita vocea, însă îți va răspunde pe limba lui când vei vorbi cu el. Fii blând cu un canar pentru că te va ciupi dacă se simte stresat sau amenințat.
În sălbăticie, canarii mănâncă semințe, grăunțe și vegetație. O formulă specială pentru canari îi va asigura o dietă de bază, însă nici suplimentele nu ar trebui să lipsească. Bucăți mici din fructe proaspete sau legume pot fi date ca supliment. 
Canari

Sanatate si puncte vulnerabile

Năpârlirea excesivă a canarilor poate indica stres – cere sfatul medicului despre acest subiect. Pentru a avea un canar sănătos e indicat să-i asiguri: o dietă echilibrată fără schimbări bruște, multe jucării pentru a-l stimula, recipientele de mâncare și apă să fie curățate zilnic, unghiile vor fi tăiate doar de către un veterinar sau o persoană cu experiență pentru a evita stresarea păsării, o baie zilnică și zbor zilnic în afara cuștii. 

Conditii de viata

Canarii sunt păsări care țin la teritoriul lor așa că fii atent când vrei să ții mai mult de unul într-o colivie. Comportamentul dominant al canarilor poate fi greu de controlat și poate duce la o situație nefericită pentru o pasăre care este supusă. Dacă păstrezi mai mulți canari în aceeași colivie, ai grijă ca numărul masculilor să fie mai mic decat cel al femelelor, deoarece există riscul de a se lupta pentru acestea.
Poți ține în colivie atât canari cât și alte păsări la fel de mici ca cintezele, însă nu ține mai mult de 2 specii în aceeași colivie.
Încearcă să nu ții canarul într-o colivie rotundă, îi va provoca probleme psihologice. Colivia ideală pentru un canar este dreptunghiulară, dimensiuni 50x30 cm sau chiar mai mult. 
Canari

Reproducere

Canarii pot fi împerecheați după împlinirea vârstei de 9 luni, femela produce 4-6 ouă și le va cloci în aproximativ 14 zile. Canarii nu pot vorbi, însă masculul va cânta destul de tare și repetitiv în timpul împerecherii. Ca toate animalele de companie, reproducerea canarilor implică o investiție de timp și efort. Înainte de a începe operațiunea, cere sfatul unui expert și documentează-te foarte bine. Asigură-te că vei găsi doritori cărora să le poți oferi puii de canari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu