PORCUSOR DE GUINEEA
Porcusorul de Guineea este mic, sociabil, o rozătoare flecară. Se consideră că porcușorul de Guineeaeste cel mai potrivit prim animal de companie pentru copii, însă și părinţii vor fi cu ochii pe ei pentru a se asigura că sunt manevrați cu delicatețe. Un porc de Guineea trăiește 5-6 ani și are nevoie de o dietă specială și un mediu specific. Are vazul și auzul foarte dezvoltate, putând vedea atât în față cât și în spatele lui. Puii de porcușor de Guineea se nasc aproape independenți, fiind acoperiți de blană, având ochii deschiși și dinții crescuți. Înțărcarea se face după 3 săptămâni de la naștere.
Nu există un mod perfect de a îngriji un porcușor de Guineea, pentru că fiecare este unic în felul său, insă unele standarde necesită să fie indeplinite. Porcii de Guineea sunt animale de companie atât pentru interior cât și exterior; depinde de tine în ce măsură îi asiguri condițiile cele mai bune de trai. Continuă sa fie o sursă importantă de hrană în America de Sud, animale de laborator de peste două sute de ani și animale de companie și expoziție.
Descriere fizica
Există multe varietăți de porcușor de Guineea având diferite culori și lungimi de blană. Este un mic butoiaș, având corpul rotund, picioarele scurte și nu are coadă.
Comportament si personalitate
Porcușorii de Guineea sunt foarte sociabili și incisivi și au nevoie să interacționeze cu alți porci de Guineea la fel de prietenoși. În sălbăticie trăiesc în grupuri de 5-7 membri și formează colonii. Își folosesc urina și secrețiile pentru a-și marca teritoriul, însemnând și 1500 metri pătrați. Mulți se bucură să interacționeze cu oamenii. Sunt animale active (peste 20 de ore pe zi) în timpul nopții și zilei, având nevoie de un mediu în care să se miște. Au o memorie bună și își pot aminti drumul spre hrană chiar și după mai multe luni. Sunetul are o semnificatție aparte și scoate o varietate de sunete pentru a comunica diferite lucruri. Porcușorii de Guineea au nevoie de un loc în care să se ascundă dacă simt pericolul, departe de vederea și mirosul prădătorilor (vulpi, pisici, câini, dihori, păsări rapitoare, etc).
Porcușorul de Guineea își schimbă comportamentul în funcție de vârstă, personalitate și experiențele din trecut. Dacă porcul tău de Guineea își schimbă brusc comportamentul poate fi stresat, plictisit sau rănit. Dacă este speriat sau îl doare ceva poate arăta agresivitate sau se ascunde mai tot timpul. Semnalele la care e bine să fii atent sunt: ascunderea în majoritatea timpului, mestecatul barelor cuștii, creșterea în greutate, hrănirea deficitară, consumarea unei cantități mari de apă sau se joacă cu recipientul pentru apă, stă cocoșat, greutate în mișcare și mișcarea în cerc în cușcă.
Asigură-te că porcul de Guineea poate avea acees la toate lucrurile de care are nevoie (spațiu, mâncare, apă, locuri în care să se ascundă, alți porcușori de Guineea, jucării). Oferă-i jucării cu care să se joace și care sunt sigure pentru a fi mestecate și ocazii să interacționeze cu alți porcușori de Guineea și cu oamenii.
Fii un bun observator! Dacă vezi că porcușorul de Guineea și-a schimbat comportamentul sau arată în mod regulat semne de stres sau frică, cere sfatul unui medic veterinar. Fii tăcut și blând în preajmaporcușorului de Guineea. Nu țipa sau brusca porcul de Guineea pentru că va deveni nervos și speriat. Evită să lași un porcușor de Guineea singur cu o persoană străină, sau mai rau, cu o pisică sau cățel, chiar dacă consideri ca sunt buni prieteni.
Ingrijire si hrana
Porcușorii de Guineea sunt animale ierbivore și manâncă doar iarbă și chiar păpădie. Pentru a funcționa bine, sistemul lor digestiv are nevoie de iarbă și fân. Porcii de Guineea nu mănâncă cereale, rădăcinoase sau fructe. De asemenea au nevoie de multă vitamina C în dieta lor. Dințișorii porcușorului de Guineea, cresc continuu de-a lungul vieții lor.
Porcușorul de Guineea mănâncă perioade lungi de timp, atât ziua cât și noaptea, iar cantitatea de mâncare pe care e bine să i-o dai depinde de vârsta, modul de viață și starea sănătății. Dacă mănâncă mai mult decat are nevoie, sau mănâncă ce nu trebuie (fructe sau dulciuri) va deveni supraponderal. Să fie supraponderal este dăunător pentru porcușorul de Guineea.
Un lucru interesant la porcușorul de Guineea este că elimină două tipuri de excremente, unele mai uscate, altele mai moi pe care le mânâncă direct de la sursă și fac parte din dieta lor.
E bine să-i asiguri apa proaspătă tot timpul, fân de bună calitate, iarba și legume proaspete cât se poate de des. Iarba proaspătă și frunzele verzi ca cele de varză furajeră și broccoli sunt excelente surse de vitamina C și e bine să-i dai zilnic. Cu toate acestea, nu-i da citrice porcușorului de Guineea, chiar dacă știi că ele conțin vitamina C, sunt bune doar pentru oameni, nu și pentru porcușorii de Guineea.
Porcii de Guineea aflați în creștere, femelele gestante și în perioada de alăptare și subponderali au nevoie de o cantitale mai mare de granule, iar medicul veterinar îți va explica de unde le vei procura și care sunt cele mai indicate. Află care sunt cele mai sănătoase plante și oferă-i-le spălate. Nu-i da iarba ce a rezultat din tundere pentru că poate supăra sistemul digestiv al porcușorului de Guineea.
Sigura rădăcinoasă acceptată în dieta porcușorului de Guineea este morcovul, însă și acesta dat în cantități foarte mici. Iar singurul fruct acceptat este mărul, dat în bucățele, ca răsfăț.
Potrivește-i cantitatea de mâncare și ai grijă să nu devină supra sau subponderal. Orice schimbare pe care o faci în meniul porcușorului de Guineea poate supăra sistemul lui digestiv. Monitorizează cantitatea de mâncare și apa pe care acesta le consumă, iar dacă această cantitate scade sau crește, sau dacă acesta stă doar întins în cușca lui, vorbește imediat cu medicul veterinar. Poate fi o boală serioasă.
Sanatate si puncte vulnerabile
Porcii de Guineea simt durerea la fel ca orice mamifer, chiar și oamenii. De obicei nu arată că suferă sau sunt răniți, asa că poate trece mult timp până îți vei da seama de acest lucru. Este semn de boală dacă își schimbă modul de a se comporta sau hrăni, este mai tacut sau stă ascuns mai tot timpul. Porcușorul de Guineea este vulnerabil la infecții și alte boli, mai ales cele dentare.
Porcușorul de Guineea are leucocite unice. Celulele albe ale sângelui sunt unice și se numesc celule Kurloff. De aceea nu vom vedea la porcușorul de Guineea tumori.
Conditii de viata
Porcușorul de Guineea provine din zona de pajiște și dealuri scunde a munților Anzi din America de Sud.Porcușorii de Guineea sunt animale active, au nevoie de spațiu în care să alerge, să stea complet ridicați pe cele două picioare din spate ăi să se întindă complet atunci când stau culcați.
Porcul de Guineea este sensibil la schimbările de temperatură și e bine să nu-l expui la temperaturi extreme. Temperaturile de peste 26 grade Celsius provoacă accidente vasculare cerebrale, iar cele mai mici de 15 grade Celsius provoacă răceală.
Porcușorii de Guineea nu sunt foarte agili și sunt alpiniști slabi. De asemenea sunt și incisivi și se pot răni ușor singuri dacă se hazardează în mediul în care trăiesc. Porcușorii de Guineea trebuie să aibă locuri în care să se ascundă de lucrurile ce-i sperie (pisici, câini, dihori, etc.).
Porcușorilor de Guineea le place rutina și pot deveni foarte ușor stresați dacă sunt găzduiți într-o casă cu multă activitate și gălăgie. Porcii de Guineea sunt inteligenți, le place să roadă, să mestece și să exploreze mutându-se dintr-o parte în alta prin tuneluri. Dacă un porcușor de Guineea este plictisit și nu are nimic de făcut, e posibil să sufere.
Este indicat să-i asiguri porcușorului de Guineea o zonă sigură, suficient de mare pentru a se mișca și suficient de înaltă pentru a sta complet în două picioare. De asemenea, îți recomand ca zona în care locuiește porcușorul de Guineea să fie bine aerisită, uscată și fără obstacole. Tunelurile și adăposturile îl vor încuraja să facă mișcare. Iar dacă o perioadă ți-a dispărut porcușorul de Guineea, poate fi o idee bună să te uiți și pe țevi. Dacă îl găzduiești în casă, ține-l departe de sursele de căldură (radiatoare, calorifere și ferestre în care bate direct soarele). Este ideal ca temperatura în camera să fie de 17-20 de grade Celsius. Pregătește-i porcușorului de Guineea un culcuș călduros din fân mai ales că îl poate manca. Produsele din lemn moale pot îmbolnăvi porcul tău de Guineea. Pune-i la dispoziție jucării din lemn netratat pe care le poate roade sau bețe din salcie. Curăță adăpostul zilnic și ai grijă să fie uscat.
Când transporți porcușorul de Guineea, asigură-te că săa comfortabil și este în siguranță. Încearcă să păstrezi o temperatură constantă și apropiată de cele recomandate, chiar și atunci când îl transporți cu mașina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu