BICHON MALTEZ
Standard rasa | |
Nume | Bichon maltez |
Cod rasa | Grupa 9, numarul 65 |
Tara de origine | Italia |
Greutate | 2.3-5.4 kg |
Inaltime | 17-31 cm |
Blana | Lungime medie |
Culoare | Alba |
Capacitate la nastere | 3-5 pui |
Speranta de viata | 12-15 |
Îți va fi greu să găsești o rasă mai fermecătoare decât Bichonul maltez. Inteligența și temperamentul extrovertit fac din acesta o bucurie pentru stăpân, iar frumusețea lui atrage mulți admiratori. De asemenea, Bichonul maltez este un câine-jucărie, cu o personalitate încântătoare și plin de viață. Mărimea mică îl face ușor de îngrijit și se potrivește cu stilul de viață al oricui – de la un apartament mic, până la a fi animalul de companie a lui Elizabeth Taylor. Bichonul maltez este încântat să-ți țină companie, pregătit să se joace, să meargă la plimbare sau să-ți sară în poală!
Origine si istoric
Bichonul maltez a fost dezvoltat în Italia și se spune că este un spaniel în miniatură și are sânge depoodle. Are o istorie de 28 de secole! Bichonul maltez a fost prima oară recunoscut ca o rasă dezvoltată în Malta. Această rasă a fost deținută de către regii din întreaga lume. Femeile din Roma antică îl purtau pe braț și dormeau cu Bichonul maltez în pat.
Rasa Bichon maltez a fost importată în Marea Britanie în timpul lui Henric al VIII-lea și cu siguranță era preferată de către regina Elisabeta I. Această rasă a fost rapid adoptată de către aristocrația britanică. Reginele au servit mâncarea Bichonului maltez în veselă de aur, iar curățenia și demnitatea Bichonuluimaltez provine de la obiceiul de a fi ținuti în poală de către oamenii bogati și de aristocrați.
Descriere fizica
Bichonul maltez este un câine mic, rezistent și cu o blana mătăsoasă. Corpul lui este compact, cu oase mici, dar robust și puțin mai lung dacă este înalt. Pieptul este adânc, craniul este ușor rotunjit, ochii mari, rotunzi. Bichonul maltez are o blană mătăsoasă, cu un singur strat și este de culoare albă sau ivoriu. Dacă este ținut pentru expozitii și concursuri, atunci blana sa este lungă, ajungând până la sol, însă cei mai mulți stăpâni aleg s-o păstreze scurtă, fiind ușor de întreținut.
Comportament si personalitate
Bichonul maltez este plin de viață și jucăuș. Este blând, iubitor, de încredere și devotat stăpânului său. Învață foarte ușor trucurile. Îndrăzneț și rapid să dea alarma atunci când aude sunete suspicioase. Este un câine de companie clasic, grațios și adorabil. Se comportă bine cu alte animale de casă și alți câini.Bichonului maltez îi place să se joace afară și să sară în bălți. Nu lăsa acest cățeluș să dezvolte sindromul ,,câinelui mic”, un comportament indus de oameni, ce se manifestă prin credința bichonului maltez că el este șeful. Acest lucru duce la alte probleme de comportament. Atunci când se consideră șef, poate deveni agitat cu copiii și chiar cu cei mari. Nu supraproteja acest cățeluș pentru că va deveni instabil și gelos pe vizitatori. Bichonul maltez căruia îi este permis să fie șef, va dezvolta sentimentul anxietății de separare, va păzi si va lătra obsesiv. Acestea nu sunt trăsături ale rasei Bichon maltez, însă la aceste comportamente contribuie oamenii din jurul lui. Bichonul maltez poate reveni la normal atunci când are un stapan cu o atitudine stabilă.
Ingrijire si hrana
Bichonul maltez are nevoie de plimbări zilnice, iar joaca poate înlocui exercițiile însă nu poate înlocui plimbările. Cățelușii care nu au parte de plimbări zilnice pot dezvolta probleme de comportament.Bichonul maltez se bucură să zburde liber într-o zonă sigură, poate fi o curte împrejmuită. Rămâne jucăuș până la o vârstă înaintată și este foarte activ în casă.
O pieptănare și periere zilnică a bichonului maltez este importantă, însă fii delicat cu blana lui mătăsoasă. Curăță-i zilnic ochii și barba pentru a preveni murdărirea. Fă-i baie sau folosește un șampon uscat în mod regulat, asigură-te că e complet uscat și cald. Curăță-i urechile și îndepărtează părul care a crescut în canalul auditiv. Ochii trebuie verificați și curățați în mod regulat. Părul din vârful capului este tăiat de obicei, pentru a nu-i intra în ochi, iar unii stăpâni optează pentru a-l prinde. Bichonul malteznăpârlește foarte puțin sau deloc și e foarte potrivit pentru persoanele alergice. Spală-l pe dinți cel puțin o dată pe săptămână. Dacă nu este obișnuit cu această procedură poți începe prin a pune puțină mâncare pentru câini pe deget, apoi folosești degetul pentru a-i curăța dantura. După ce Bishonulmaltez se obișnuiește cu această procedură, poți introduce pasta de dinți, însă una destinată câinilor. Unghiile Bichonului maltez ar trebui scurtate la fiecare 2 săptămâni, în cazul în care are o suprafață dura din beton pe care să alerge, acestea se vor scurta singure.
O dieta potrivită este esențială pentru ca Bichonul maltez să arate bine. O dietă nepotrivită poate cauza îngălbenirea blănii. Cea mai bună hrană este cea formată din pește de apă sărată, păsări de curte, miel, orez brun, avocado și grâu; hrănește-l de două ori pe zi.
Sanatate si puncte vulnerabile
Asociația americană a Bichonului maltez recomandă să nu iei un cățeluș sub vârsta de 12 săptămâni pentru că poate deveni stresat din cauza manipulării frecvente și nu va avea suficient timp să se odihnească sau va refuza să mănânce din cauza schimbării mediului/mâncării. Acest stres poate cauza hipoglicemie ce duce la o posibilă comă. Pentru liniștea ta, odată cu cațelușul ar trebui să primești un certificat cu starea actuală a Bichonului maltez și înregistrarea vaccinurilor.
Principala problemă a Bichonului maltez este luxația rotulei, când aceasta nu mai este în poziția normală. Acestă afecțiune provocă Bichonului maltez schiopătat și refuzul în a-și susține greutatea.. Această afecțiune se poate descoperi în jurul vârstei de șase luni. Ca urmare a luxației, mai pot apărea și alte boli ca osteoartrita.
Alte afecțiuni ale Bichonului maltez sunt pierderea dinților, cataracta, alergiile, infecții ale urechilor și probleme digestive.
Conditii de viata
Bichonul maltez este un câine de apartament foarte energic, de aceea e bine să stabilești un program zilnic de exerciții și mișcare. Felul în care este îngrijit este mult mai important decât mediul în care stă deoarece câinele bichon maltez este orientat către oameni. Bichonul maltez are nevoie de temperaturi moderate, fără să fie prea cald sau prea frig.
Dresaj
Bichonul maltez se poate dresa foarte ușor, învață repede și este foarte inteligent. Este o rasă care ascultă foarte repede, învăță repede trucuri deoarece a lucrat în terapie și în spectacole.
Bichonul maltez are nevoie de un dresaj blând și ferm; este foarte sensibil la dojeneli iar corecțiile negative vor avea un efect negativ asupra dezvoltării cățelușului. Stăpânul sau dresorul are nevoie de o lesă atunci când începe dresajul, însă poate deveni o alegere personală, în funcție de cerințele cățelușului. Dresajul Bichonului maltez funcționează foarte bine dacă se oferă recompense comestibile. Înarmarea pozitivă și dresajul blând cu bunătate, persistență și răbdare sunt recomandările zilei. Și bineînțeles, cu multă dragoste!
Prietenie cu omul
Bichonul maltez iubește copiii, însă nu e cel mai potrivit animal de companie pentru copiii foarte mici care nu înțeleg că acest cățel poate fi ușor rănit de mânuirea dură. Dacă ai un copil foarte mic și plănuiești să aduci un Bichon maltez în casă, fii atent și supraveghează interacțiunea dintre aceștia. Să-ți înveți copilașul felul în care să se poarte cu fragilul Bichon maltez.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu