CHINCHILLA
Chinchilla are cea mai fină blană din lumea mamiferelor, ceea ce le face foarte delicate la atingere. Este un bun animal de companie, plin de viaţă.
Origine si istoric
Numele de chinchilla provine de la indienii Chinca din America de Sud, denumire dată de spanioli în anii 1500. Există 6 specii de chinchilla şi toate sunt originare din America de Sud, munţii Anzi, Chile şi Bolivia. În prezent, aceasta poate fi găsită doar în munţii din Bolivia.
Comerţul intensiv cu blana de chinchilla a dus la exploatarea intensă, iar astăzi acest animal se află pe cale de dispariţie în sălbăticie. Există două tipuri de chinchilla domestică: Chinchilla lanigera şiChinchilla brevicaudata.
Descriere fizica
Chinchilla este un animal de companie adorabil, cu urechi lungi, ochi mari şi blana stufoasă. Este o rozătoare. Coada ei seamănă cu cea a veveriţei şi măsoară o treime din lungimea totlă. Corpul chinchilleimăsoară 22.5-38 centimetri, iar coada 7.5-15 centimetri. Cântăreşte între 0.5 şi 1 kilogram.
Chinchilla lanigera se diferenţiază printr-o faţă mai ascuţită, o coadă mai lungă şi un corp mai subţire, în timp ce Chinchilla brevicaudata este mai subţire la gât şi umeri şi are o coadă mai scurtă. Aparent,Chinchilla lanigera arată mai lungă, însă în realitate Chinchilla brevicaudata este mai mare. Majoritatea sunt din specia C. lanigera.
Picioarele anterioare ale chinchillei sunt mai lungi decât labele, fiind animale bune la sărituri şi căţărări. Există chinchille colorate diferit: albastru-gri, alb, bej, violet şi mozaic.
Comportament si personalitate
Chinchilla este un animal sociabil, trăieşte în grupuri mici, ce fac parte din colonii cu mai mult de 100 de grupuri. E indicat ca în captivitate să fie ţinute perechi sau familii de chinchilla.
Chinchilla este sensibilă şi vulnerabilă la stres mai ales când este introdusă într-un mediu nou sau când are companioni noi. Este nevoie ca orice lucru sau animal nou să fie introdus treptat, dându-le ocazia să-l examineze înainte de a face orice schimbare permanentă. Când îi este frică, va elimina mult păr, ca o apărare.
Ingrijire si hrana
Chinchilla are nevoie de apă proaspătă în permanenţă. În sălbăticie se hrăneşte cu vegetaţie, incluzând rădăcini şi tuberculi. Când mănâncă, chinchilla stă în picioarele anterioare, ţinând hrana între membrele superioare.
Chinchilla poate fi hrănită cu fân sau lucernă de bună calitate, sub formă de granule. În comerţ mai există şi hrană specială pentru chinchilla ce asigură toţi nutrienţii de care aceasta are nevoie. Este important ca hrana, oricare ar fi aceasta, să fie ţinută în condiţii optime: ferită de mucegai şi umiditate.
Chinchilla are nevoie de o baie de praf la câteva zile şi poate fi achiziţionat de la pet-shop. De asemenea, dinţii ei cresc constant şi are nevoie de o bucată de lemn pentru a-i păstra la o lungime optimă.
Sanatate si puncte vulnerabile
Iată o listă cu afecţiunile pe care le poate dezvolta chinchilla şi modalitatea de a le rezolva.
Diaree: pentru a trata această afecţiune, îi poţi da chinchillei făină de grâu. Făina sub formă de cuburi de un centimetru pătrat funcţionează de minune.
Constipaţie: pentru a scăpa de constipaţie, îi poţi da chinchillei stafide.
Ochi înlăcrimaţi: foloseşte acid boric pentru a clăti ochii înlăcrimaţi. Această afecţiune poate fi semnul unei probleme sau infecţii, iar dacă persistă mai mult de o zi sau două e nevoie de consultul unui medic veterinar.
Conditii de viata
Chinchilla trăieşte până la 20 de ani iar un adăpost interior este tot ce are nevoie. În sălbăticie, unde solul este potrivit, sapă vizuini, altfel se adăposteşte sub stânci. Cuşca trebuie să fie înaltă astfel încâtchinchilla să nu atingă cu capul grilajul atunci când stă în două picioare şi suficient de largă încât să existe spaţiu pentru dormit (o cutie de carton este potrivită), spaţiu pentru dispozitivele de hrană şi apă, şi spaţiu pentru mişcare. Este recomandat materialul absorbant pentru a acoperi podeaua.
Chinchilla are nevoie de un aşternut curat, non-toxic, absorbant, fără praf şi uşor de achiziţionat. Foloseşte un aşternut natural, pentru că este probabil ca chinchilla să-l mănânce, prin urmare nu ar trebui să fie vopsit, lăcuit sau pictat. Un bun aşternut este litiera granulată non-toxică, digestibilă, atrăgând umezeala în interior şi lasă suprafaţa uscată. Alte litiere includ ştiuleţi de porumb mărunţiţi şi rumeguş. Evită aşchiile de lemn şi rumeguşul impregnat cu verdeaţă deoarece pot provoca chinchillei boli hepatice şi respiratorii..
Chinchilla este un animal care trăieşte în climatele răcoroase şi nu pot tolera căldura excesivă. Păstrează cuşca într-un loc răcoros, ferit de curenţi de aer şi zgomote mari, unde temperatura atinge 15-25 de grade Celsius.
Îndepărtează resturile zilnic. E recomandat ca o dată pe săptămână să schimbi aşternutul şi dezinfectarea cuştii, clătind bine.
Reproducere
Femelele sunt mai mari decât masculii şi mai agresive între ele. Împerecherea se realizează iarna, rezultând 2 gestaţii pe an, de câte 2-3 pui. Gestaţia durează 111 zile, iar alăptarea durează 6-8 săptămâni.
Chinchilla femelă este pregatită pentru montă la vârsta de 8-10 luni, iar masculii la peste 12 luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu