CAIQUE
Dacă ai un papagal Caique, înseamnă că ai un clovn în familie. Este considerat ca fiind jucăuş, plin de energie şi entuziasm. Pregăteşte-te să te bucuri de el aproape 30 de ani!
Origine si istoric
Papagalul Caique este originar din pădurea amazoniană şi face parte din familia Psittacidae, genul Pionites. Există două specii de papagal Caique: papagal Caique cu burta albă (Pionites leucogaster) şipapagalul Caique cu capul negru (Pionites melanocephalus).
Descriere fizica
Ambele specii sunt la fel de frumoase, cu un penaj alb, galben şi verde. Singura diferenţă este căpapagalul Caique cu capul negru are ciocul negru, iar papagalul Caique cu burta albă are ciocul portocaliu-galben.
Papagalul Caique au capul de culoare portocaliu sau negru, aripiile şi coada verzi, picioare roz şi ciocul portocaliu sau negru. Ajunge până la lungime de 25 centimetri.
Comportament si personalitate
Personalitatea papagalului Caique mimează cea a unui copil, curios, uşor de supărat, în special când îl bagi în colivie şi este destul de răutăcios.
Şi cu toate acestea, papagalul Caique nu este la fel de gălăgios ca ceilalţi papagali. Se bucură să mimeze sunetele omeneşti. Unii crescători de papagali Caique consideră că sunetele acestora sunt destul de enervante.
Sunetele pe care le scoate papagalul Caique seamănă cu cele ale unei trompete şi este destul de limitat în sensul că nu poate imita decât sunetele omeneşti.
Papagalul Caique este o pasăre sociabilă şi are nevoie să stea şi în afara cuştii pentru a învăţa să zboare bine.Ingrijire si hrana
Hrana papagalului Caique constă în pelete de cea mai bună calitate suplimentată cu legume şi fructe. Iubeşte să mănânce nuci, seminţe, verdeţuri şi fructe de pădure.
Pentru că este cunoscut pentru faptul că îi place să roadă, papagalul Caique are nevoie de o colivie metalică foarte spaţioasă, de cel puţin un metru înălţime.
Are nevoie de un recipient cu apă pentru a se scălda ce trebuie schimbat de câteva ori pe zi.
Sanatate si puncte vulnerabile
Când un papagal Caique este bolnav, va fi greu să îţi dai seama de ce suferă pentru că simptomele bolilor se aseamănă. Cel mai bine este să duci pasărea la medicul veterinar specializat în bolile păsărilor. De asemenea, poţi încerca să determini care sunt cauzele bolii: stres, malnutriţie, plictiseală.
Acestea sunt semnele vizibile de boală ale papagalului Caique:
Doarme mai mult decât de obicei
Mănâncă mai puţin decât de obicei
Scoate mai multe sau sunt diferite
Excrementele este diferit
Ochii nu sunt complet deschişi
Are secreţii nazale
Strănută mai mult decât ocazional
Îşi smulge penele
Penajul şi-a pierdut strălucirea
Penajul pare ciufulit
Penajul are pete
Reproducere
Femela şi masculul Caique arată asemănător şi diferenţierea lo se poate face doar prin analize ADN. Deşi ating maturitatea la vârsta de 2 ani, pot fi părinţi buni doar la vârsta de 3-4 ani.
Chiar şi când ai identificat masculul şi femela Caique, poate fi greu să se producă înmulţirea deoarece pot exista probleme de incompatibilitate. Cel mai bine este să laşi ca perechile să se aleagă singure.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu