vineri, 8 martie 2013

Cai (AKHAL TEKE)


AKHAL TEKE

Akhal Teke
Calul Akhal Teke  este absolut unic, bizar şi uluitor. Este cea mai veche rasă de cai din lume! Este una dintre cele mai frumoase, elegante şi mândre rase de cai din lume. 

Origine si istoric

Rasa de cai Akhal Teke este descendentă din rasa antică Turkmene, originară din Asia, ce a fost folosită de triburile nomade în războaie. Ulterior, rasa Turkmene a fost adusă în Rusia unde s-a născut pentru prima oară rasa Akhal Teke pentru a fi folosită de armata Rusiei.
Calul Akhal Teke a dovedit o bună rezistenţă în anul 1935 când a călătorit timp de 84 zile, parcurgând în total 4184 kilometri din Ashkhabad în Moscova. În această călătorie au existat trei zile în care calul Akhal Teke, parcurgând deşertul Karakum, nu a băut apă. La sosirea în Moscova, calul Akhal Teke era vizibil într-o condiţie mai bună decât restul cailor. 
Cal Akhal Teke profil

Descriere fizica

Calul Akhal Teke are cap mic, frumos, cu ochi mari şi urechi înguste şi înalte. Are un gât lung şi subţire, cu o coamă rară şi mătăsoasă. Are un piept lung şi îngust, un corp lung, picioare subţiri fără blană şi o coadă rară. Rasa Akhal Teke este rezistentă şi inteligentă, cu un pas lung, rapidă, agilă.
Calul Akhal Teke măsoară 145-162 centimetri înălţime şi cântăreşte 400-500 kilograme.
Această rasă poate avea următoarele culori: maro, negru, castaniu, gri, auriu, cenuşiu cu pete negre şi câteodată are pete albe pe faţă şi picioare. Blana are o strălucire distinctivă metalică datorită structurii unice a părului. 

Comportament si personalitate

Calul Akhal Teke este inteligent şi învaţă repede, sensibil, delicat şi de multe ori dezvoltă o legătură strânsă cu stăpânul său, făcându-l să fie calul unui singur călăreţ. Acesta este uneori încăpăţânat, vioi şi îndrăzneţ.
Cal Akhal Teke competitie

Sanatate si puncte vulnerabile

Calul Akhal Teke este predispus la a dezvolta sindromul Wobbler, ce se referă la mai multe afecţiuni ale cailor, inclusiv malformaţii cervicale. Cu toate acestea, această rasă este asociată o fertilitate crescută şi o medie mare de viaţă, 20 de ani. În lume, există aproximativ 3500 de exemplare din această rasă, majoritatea aflându-se în Rusia şi Turkmenistan.

Utilitate

Rasa Akhal Teke este folosită ca rasă de călărie şi în competiţii. A avut excelente rezultate în dresaj, sărituri şi competiţii de rezistenţă,  în timp ce în Rusia şi Turkmenistan a fost folosită în cursele de cai.

Cal Akhal Teke preţ

În România, rasa Akhal Teke nu este reprezentată de niciun exemplar, însă în ţările din Uniunea Europeană, acest cal are preţul cuprins între 7.000-15.000 Euro
Cal Akhal Teke

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu