vineri, 8 martie 2013

PAPAGALUL AGAPORNIS


PAPAGALUL AGAPORNIS

Papagalul Agapornis
NumeAgapornis
Tara de origineAfrica
Marime15-20 cm
Nivel zgomotScazut
Abilitatea de a invata sa vorbeascaScazuta, insa invata rapid trucuri
Papagalul agapornis este un mic măscărici, jucându-se ore întregi. Îi place să se atârne de jucării, să se învârtă în jurul lor și să danseze pe umărul tău. Ai grija la nasturii tăi! Îi place să-i scoată de pe cămașa ta.Papagalului agapornis îi place să se ghemuiască și să se alinte. Iubește să se vadă în oglindă cand zboară. Iar dacă sunt doi papagali agapornis, vor face cu rândul.

Origine si istoric

Papagalul agapornis a fost o specie necunoscută în afara teritoriului african, până când europenii au scris în cărțile și jurnalele lor despre aceste păsări viu colorate pe care le-au văzut în Africa. Primulpapagal agapornis a fost descris la începutul anilor 1600 ca având fața roșie și a fost introdus în Europa începând cu secolul al XIX-lea. Pentru că papagalul agapornis este o pasăre ușor de ținut ca animal de companie a devenit foarte popular în întreaga lume. Ulterior s-au descoperit încă patru specii depapagal agapornis.

Descriere fizica

Exista nouă subspecii de papagal agapornis: cu fața de culoarea piersicii, fața de culoare roșie, Madagascar, Abyssinian, Nyasa, Swindern, cu mască, cu obrazul negru și Fischer. Fiecare tip are culori și modele diferite, iar papagalul agapornis cu fața de culoarea piersicii, fiind cel mai întâlnit, are corpul de culoare galbenă, verde și albastru cu capul de culoarea piersicii. 
Papagalul agapornis

Comportament si personalitate

Dacă ai de gând să petreci mult timp zilnic cu papagalul tău agapornis, îl poți lăsa singur, fără pereche. Dar dacă stai mult plecat de-acasă, ia-i o companie. Acest lucru îți va face papagalul agapornis fericit și vei preveni plictiseala.
Papagalul agapornis, deși este mic ca mărime, are inteligența și abilitatea unei păsări de mărime mare. Te va uimi cu abilitatea lui de a scăpa din colivia sa. Uneori poate deveni șeful în casa ta.
Papagalul agapornis este inteligent, afectuos și jucăuș. Cu o socializare potrivită și adecvată veți stabili o relație puternică. Această mică pasăre nu va prospera fără interacțiune.

Ingrijire si hrana

Papagalul agapornis nu este o pasăre greu de hrănit și va prospera dacă îi dai amestecătură de semințe și hrană verde zilnic. Ovăzul este folosit ca supliment, fiind administrat umed în timpul perioadei de împerechere. Semințele umede se administrează când sunt pui în cuib sau când papagalul agapornis se reface după boală. Totuși amestecă o cantitate mică de apă cu semințe pentru că se alterează foarte ușor. Frunzele verzi de spanac proaspăt tăiate constituie o hrană importantă pentru papagalulagapornis, mai ales că este ușor de găsit.
Papagalul agapornis este extrem de activ și e bine să i se pună la dispoziție un spațiu adecvat pentru a explora, urca și zbura. Îi place să mestece și e bine să aibă la dispoziție lemn (nu mobilierul) și jucării pentru a-și antrena mușchii masticatori.
Este important pentru sănătatea papagalului tău agapornis să păstrezi colivia și accesoriile ce se află în aceasta curate și într-o formă bună. Pachetul zilnic include curățarea podelei și împrospătarea apei. Săptămânal ar trebui să cureți și să dezinfectezi colivia. Spală jucăriile și celelalte accesorii când devin murdare.
Papagalul agapornis

Sanatate si puncte vulnerabile

Semnele de boală la papagalul agapornis implică retragere, penajul este ciufulit și mai puțin strălucitor, stă cu ochii închiși, umeziți, nasul curge, doarme mult, își pierde interesul pentru mediul înconjurător și stă în cupa cu mâncare. Majoritatea afecțiunilor la papagalul agapornis sunt rănirile din lupte, dar și alte infecții, paraziți interni, păduchi, probleme respiratorii, diaree. Un papagal bolnav necesită o vizită la medicul veterinar.  

Conditii de viata

Papagalul agapornis este foarte activ așa că e bine să le satisfaci necesitatea spațiului cu ajutorul coliviei. Aceasta trebuie să aibă minim următoarele dimensiuni: 81x50x50 cm. Dacă ai o colivie mai mică, e indicat să-l lași să zboare prin camera. Încearcă să ții o singură specie de păsări în aceeași colivie, altfel pot apărea lupte. Păstrează ori una, ori trei perechi de papagali agapornis, pentru că riști să vezi pene jumulite. 

Reproducere

Dacă ții o pereche de papagali agapornis în aceeași colivie, atunci pregătește-te pentru varianta în care se vor reproduce. Se reproduc destul de repede și o singura pereche poate produce 3 serii de ouă pe an. Mulți oameni s-au trezit crescători de papagali agapornis peste noapte și mulți și-ar fi dorit să fie.  
Papagalul agapornis

3 comentarii:

  1. De curand mi-am cumparat un agapornis femela. Cam de 3luni si acum cateva ore m-am trezit ca pasarea clocea un ou desi nu are pereche. Ce sa fac? Trebuie sa aiba neaparat pereche? Contactatima pe zuzzu_bha@yahoo.com multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. De curand mi-am cumparat un agapornis femela. Cam de 3luni si acum cateva ore m-am trezit ca pasarea clocea un ou desi nu are pereche. Ce sa fac? Trebuie sa aiba neaparat pereche? Contactatima pe zuzzu_bha@yahoo.com multumesc!

    RăspundețiȘtergere