vineri, 8 martie 2013

Cum sa-ti ingrijesti Porcusorul de Guineea


Originali din America de Sud, porcusorii de Guineea sunt companioni ideali pentru persoanele ocupate care vor sa aiba un animal de talie mica, linistit, care sa nu faca prea mult zgomot.
Daca ai deja sau iti doresti un astfel de animal, este bine sa stii cum trebuie ingrijit, unde va sta si ce nevoi are.
1 Adapostul
Iti poti tine animalul intr-un acvariu de sticla sau recipiente special confectionate din plastic, metal sau lemn, pe fundul carora vei pune un strat de talas de 5-10 cm. Custile si talasul le poti gasi in PetShop-uri. Pretul custilor variaza in functie de dimensiuni si utilitati incepand de la 100 Ron si ajungand pana la 300-400 RON. Talasul, in functie de cantitate, il poti gasi incepand de la 10 RON si pana la 40 RON
Mare atentie la tipul de talas cumparat! Talasul de cedru si cel de pin este toxic pentru porcusori, ei sunt foarte sensibili la mirosuri, aroma acestora fiind fatala pentru ei.
In interiorul custii poti pune un prosop mic de bumbac pe care sa poata dormi, in special in lunile reci.
Este recomandat sa tii cusca acoperita cand nu il poti supraveghea, deoarece porcusorul poate sari afara si e posibil sa roada mobila, plantele de apartament (care pot fi otravitoare pt ei) sau chiar firele electrice.
Daca stai la curte, ii poti construi un tarc in care sa nu poata ajunge animalele pradatoare (pisici, cotofene etc. ). Porcusorilor le place mult sa stea afara. Ai grija sa amplasezi tarcul undeva la umbra (sub un copac sau o bolta).
2 Climatul
Porcusorii au nevoie de un climat racoros de aproximativ 18-22oC, dar nu mai putin de 10-12oC.
Trebuie sa ai grija sa aplasezi cusca intr-un loc uscat si ferita de curent, deoarece sunt sensibili la frig, curent si umezeala.
In zilele toride de vara, daca nu ai posibilitatea sa muti cusca intr-un loc racoros poti pune intr-o bucata de gresie sau faianta ceramica in unul dintre colturile acesteia, acoperind-o cu foarte putin talas. Cand ii va fi cald porcusorul va sta pe acea placa si se va racori.
De asemenea, poti pune la congelator cateva sticle cu apa. Cand apa din ele ingheata, ia doua dintre ele, inveleste-le intr-un prosopel subtire de bumbac si aseaza-le deasupra custii. Cand apa se va dezgheata inlocuieste sticlele.
3 Ingrijirea
Talas-ul din interiorul custii trebuie inlocuit o data la doua-trei zile. De asemenea, poti pune sub stratul de talas un strat subtire de nisip igienic pentru pisici. Acesta va absorbi mirosurile neplacute aproape in totalitate.
Imbaierea, pe langa faptul ca nu este prea agreata de purcelus , nici nu este recomandata deoarece samponul indeparteaza grasimile naturale de pe piele. Este bine sa-i faci baie doar daca este strict necesar. In acest caz este indicat sa folosesti un sampon pentru bebelusi . Este mai putin concentrat decat samponul normal. Evita sa folosesti sampon pentru a spala zona capului, in mod special ochii si urechile. Poti in schimb sa o sterge usor cu mana putin umeda. Dupa imbaiere foloseste uscatorul de par. Nu il apropia foarte mult de blana si refleaza-l la o treapta inferioara de temperatura si viteza.
Blana se perie zilnic sau o data la 2-3 zile. Pieptanarea este utila doar in cazul raselor cu par lung (Angora, Coronet, Peruvian, Sheltie) cu mare atentie si delicatete.
Porcusorii cu blana scurta sau carlionatata nu necesita pieptanare. Descalcirea blanii se va face cu ajutorul degetelor pentru a-i pastra forma naturala. Taia cu foarfeca nodurile pe care nu le poti descalci.
Verifica-i gherutele lunar! Se vor taia periodic, altfel vor creste spre interior provocand neplaceri sau chiar dureri porcusorului. Taie doar varful gherutelor, la o distanta de 1 -2 mm fata de vena. In cazul in care ii tai unghia mai mult si ajungi la vena, spala locul cu putina apa oxigenata sau Betadine.
Ai grija de dentitia lui! Porcusorii pot intampina probleme precum: ruperea incisivului, cresterea excesiva a molarilor si a premolarilor sau ascutirea acestora ce poate duce la ranirea limbii. Daca animalul prezinta una dintre aceste problem, va refuza sa mai manance sau va avea problema la inghitirea hranei. In acest caz apeleaza urgent la medicul veterinar.
4 Alimentatia
Porcusorii au nevoie de hrana bogata in vitamina C. Ei isi iau sursa de vitamina C necesara din zarzavaturi, fructele si legumele pe care i le oferi. Pe timpul iernii, cand legumele se gasesc in cantitati mult mai mici, e bine sa-i pui in apa 2-3 picauri de fiola de Vitamina C.
Animalul are nevoie de apa in permanenta. Schimba-i zilnic apa, iar vara chiar si de doua-trei ori pe zi. Se gasesc in PetShop-uri adaptoare speciale pentru porcusorul tau.
Hrana porcusorului se compune din pelete speciale ce se gasesc in PetShop-uri , legume, fructe, verdeturi si fan.
Fanul este necesar pentru digestie. In lipsa acestuia porcusorii nu pot digera bine hrana si pot apare probleme digestive .
Fructele, legumele si verdeturile sunt esentiale pentru meniul sau zilnic, dar nu in cantitati foarte mari pentru ca pot produce diaree. Printre preferatele lor se numara: patrunjel (frunze), morcovi (atat radacina cat si frunzele), sfecla rosie,castraveti, marar, telina, napi, gulie, salata, cicoare, varza, spanac, conopida, grau, porumb, mazare(atat boabe cat si vrej), ovaz, frunze de dud, frunze si flori de salcam, precum si matasea, tulpina si frunzele porumbului.

5
 Lasa-l liber prin casaEste recomandat ca fructele si legumele sa nu fie stropite cu substante impotriva daunatori, care sunt otravitoare pentru animalul tau. In cazul in care sunt stropite trebuie sa le speli foarte bine inainte de a i le da.
Cand ai timp sa-l supraveghezi, lasa porcusorul sa umble liber prin casa. Ii place sa socializeze, sa inspecteze locuri noi si au nevoie de miscare. Ai grija insa sa nu roada firele electrice sau plante ce pot fi otravitoare pentru el.
Porcusorilor le place foarte mult sa se joace. Confectioneaza-i jucarii din tuburile de hartie igienica sau coli si fan. Din coli de hartie poti face mingiute, iar tuburile de hartie igienica le va folosi pe post de tunel. Ii mai poti da sosete goale (adora sa se bage in ele), sau sosete umplute cu fan. De asemenea, ii poti cumpara mingiute de ping-pong sau tenis. La PetShop-uri gasesti chiar si hamace sau saci de dormit pentru nevastuici, aceste costa in jur de 50 RON si sunt utilizate cu placere si de catre porcusorul tau.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu