sâmbătă, 9 martie 2013

Dresati cainele sa vina cand il chemati


caini in iarbaComanda "AICI"

Plimbarea in parc se poate transforma intr-un cosmar atunci cand iubitul patruped se angajeaza in urmarirea altor oameni sau animale si uita sa se mai intoarca la  dumneavoastra. Nu putine au fost cazurile de caini accidentati sau rataciti dupa ce s-au indepartat prea tare de stapan, deoarece nu stiau sa interpreteze corect tipetele disperate ale acestuia. Comanda „AICI” este esentiala pentru orice caine si este una dintre comenzile ce trebuie invatate de timpuriu. Odata ce cainele si-a invatat numele, lectia pentru comanda "AICI" poate incepe.


Este cunoscut faptul ca puii invata mai usor decat adultii. Totusi puii se plictisesc mai repede de lectii si va  pot pune rabdarea la incercare mai mult decat cainii maturi. Mult talent si intelegere aveti nevoie cand trebuie sa educati un caine adult,  care nu v-a apartinut de mic. Va dura pana ii veti castiga increderea si pana veti reusi sa corectati toate greselile de dresaj facute de stapanul precedent. In functie de rasa si personalitate, unii caini invata mai usor decat altii. Pentru unii poate dura doar cateva saptamani pana cand vor veni deindata ce sunt chemati, iar la altii chiar mai mult decat un an.

Toate regulile de dresaj cunoscute se aplica si  la „AICI”. Nu vom relua insiruirea lor, ci vom puncta cateva aspecte importante. Pastrati sedintele scurte, nu mai mult de 10 minute. Alegeti un moment din zi cand cainele este alert, nemancat si odihnit. Hrana este cea mai eficienta  recompensa pentru orice caine incepator. Portionata in bucati mici, „de-o singura inghititura”, va av fi de mare ajutor. Repetati exercitiile zilnic, chiar si dupa ce a priceput bine comanda.

Multi stapani gresesc inocent cand isi dreseaza cainii aceasta comanda. Iata un exemplu: Plimbare in parc! Cainele este lasat liber. Stapanul il cheama „Aici”. Cainele considera ca mai are de cercetat putin teren, se intoarce, da din coada, dar isi continua activitatea. Stapanul se rasteste ”Rex Aici”. In mintea cainelui schimbarea tonului nu poate fi de bun augur si refuza sa raspunda. Stapanul infuriat urla si mai tare „Rex aici” si pleaca in urmarirea lui. In mintea cainelui „rex aici” inseamna probleme si pedeapsa cand este prins si certat de stapan”.

Ce am invatat de mai sus?! Intotdeauna dresajul trebuie sa aiba conotatii pozitive. Nu aveti voie in cele 10 minute sa va enervati, sa urlati sau sa pedepsiti cainele in vreun fel. Chiar daca nu intotdeauna este usor. Nu am spus ca micutul va invata din prima sa vina la comanda. Uneori este nevoie de mai mult de 10 chemari pana cand se hotaraste sa vina. Chiar daca pe dinauntru fierbeti, nu lasati sa observe asta si continuati sa laudati cainele si sa ii oferiti recompensa. Daca anumite „injuraturi” va ajuta sa va eliberati, rostiti-le pe un ton vesel. Cainele oricum nu ne intelege limbajul, dumneavoastra va calmati, iar cainele considera ca a fost laudat.

Comanda trebuie sa fie sub forma unor cuvinte simple, de preferat mono- sau bisilabice. „Aici”  sau Vino aici” sunt cele mai folosite. Intotdeauna comanda va fi rostita dupa numele cainelui ” Rex Aici”. Nu asociati „AICI” cu situatie neplacute pentru caine. Nu il strigati astfel atunci cand vreti sa ii faceti baie, sa ii taiati unghiile, sa il inchideti in cusca etc. Pe viitor va asocia comanda cu acele actiuni care nu sunt pe gustul lui.

Prima lectie pentru pui

Transformati activitatile zilnice intr-o posibila lectie de dresaj. Puiutii sunt fascinati sa isi urmeze stapanul peste tot. Oridecateori catelusul vine spre dumneavoastra, cand este aproape, rostiti-i numele si apoi „Aici”. Laudati-l si mangaiati-l mai apoi! Repetati exercitiul  oricand aveti posibilitatea

Lectia propriu- zisa

Se va desfasura intr-un spatiu ingradit, linistit, fara factori perturbatori. Cainele va purta o zgarda sau un ham (in cazul puilor), de care are atasata o lesa lunga. Puteti opta pentru lesele retractile, care au lungimi de pana la 6-8 metri. La inceput puteti ruga o alta persoana sa va tina cainele sau daca a invatat, dati-i comanda „Stai”.  

Scuturati lesa si faceti cainele atent. Strigati-l pe nume, apoi dati comanda "AICI".  Folositi un ton vesel, atragator, fara nicio urma de stres. La inceput puteti chiar sa ingenuncheati si sa deschideti bratele.  Recompensati cainele cand se apropie cu hrana, mangaieri si laude. Daca nu vine din prima repetati exercitiul, nu va pierdeti stare de spirit pozitiva. Faceti-l constient de prezenta recompensei delicioase. Miscati-va, pasiti inspre inapoi, pentru un caine o tinta in miscare e mai atractiva. Repetati pana va reuseste. Treptat mariti distanta dintre dresor si caine.  Nu depasiti durata sedintei de lucru de 10 minute. 

Scapati de lesa si mutati exercitiul intr-un mediu mai vast (parc) atunci cand cainele a invatatcomanda.  Acum va trebui sa infruntati influentele stimulilor externi. Executati aceiasi pasi ca si mai sus. 

Erori

Daca patrupedul nu asculta si nu se apropie de stapan, nu alergati dupa el. aceasta este una din gravele erori in predarea comenzii "AICI". Cainele o poate interpreta ca o amenintare si atunci se va stradui  sa scape de pedeapsa, alergand si mai tare. Sau, in cazul cainilor dominanti, urmarirea este o joaca pe cinste, in care membrul de rang inferior (dumneavoastra), doreste sa il prinda pe cel aflat la conducere.  In ambele situatii nu veti reusi sa determinati cainele sa se opreasca.

Aveti solutii insa! Ignorati comportamentul rebel al cainelui si alergati in directia opusa. Astfel initiati dumneavoastra urmarirea iar lui ii place aceasta joaca. In plus, nu ii place sa fie parasit si este obligat sa se intoarca si sa va urmeze. Afirmati-va rolul de lider si veti avea cainele la degetul mic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu