vineri, 8 martie 2013

PESTE BETTA


PESTE BETTA

Peste Betta
Betta splendens, cunsocut ca peștele Betta sau „peștele luptător”, este foarte popular și recunoscut pentru agresivitatea sa, interacțiune și costul mic de întreținere și îngrijire. Peștele Betta dovedește că este cel mi bun prieten al omului timp de peste 4 ani. De obicei se păstrează singur în acvariu deoarece are puternice instincte teritoriale, însă nu are nevoie de mult spațiu și îi plac foarte mult plantele în acvariul său.  
Peste Betta rosu

Origine si istoric

Peștele Betta este originar din apele puțin adânci din Thailanda, Indonezia, Malaezia, Vietnam și o parte din China. Acestea reprezintă terenul pe care se întind câmpurile de orez, iazuri, ape lente și mlaștini, tot aici trăiește peștele Betta care a fost introdus în multe alte țări.  Cum cererea de pește Betta a crescut, ei au fost înmulțiți în captivitate, atât de posesori cât și de crescători.
Peștele Betta este cel mai popular pește crescut și vândut în comerțul cu pești de acvariu. Peștii Bettacrescuți în captivitate au devenit foarte diferiți de exemplarele originale din sălbăticie. Fiind capturați, au fost crescuți pentru a li se scoate în evidență caracteristici specifice cum ar fi noi varientăți de tipuri de coadă și culorile unice.
Denumirea comună de „pește luptător” a provenit de la practica de lupte organizate între bărbați, la fel ca luptele dintre cocoși.  Luptele între peștii Betta continua și astăzi și asigura mulți bani proveniți din pariuri. În unele locații, masculii pește Betta sunt crescuți special pentru agresivitatea lor ce asigură lupte mai bune. Culorile stralucitoare ale peștelui Betta, îl fac unul dintre cei mai cunoscuți pești de acvariu. 
Peste Betta negru

Descriere fizica

Coloritul peștelui Betta este foarte intens. Femelele pește Betta sunt mai puțin colorate și au aripioarele mai scurte. În natură, acest pește este mai puțin colorat, însă înmulțirea în captivitate a dus la o mare varietate de culori intense a peștelui Betta: alb, galben, albastru, verde, turcoaz, maro și negru. S-a mers și mai departe de atât, obținându-se pești Betta în două culori și chiar pești cu model.
Atât masculii pești Betta cât și femelele au corpul în formă de torpilă și gura întoarsă pentru a mânca la suprafață. Exemplarele mature ajung la o dimensiune de doi- trei centimetri, iar femelele de pește Bettafiind puțin mai mici decât masculii. O caracteristică unică a peștelui Betta este prezența unui organ labirint care le permite să ia oxigen de la suprafața apei, ajutându-i să supraviețuiască în apele cu un nivel scăzut de oxigen. 

Ingrijire si hrana

Peștii Betta sunt vietăți controversate în rândul iubitorilor de pești de acvariu. Dezbaterile sunt în legătură cu mărimea acvariului în care să fie ținuți. Pentru a înțelege mai bine necesitățile unui pește Betta e bine să privim asupra mediului natural în care trăiește peștele Betta: culturi de orez, iazuri puțin adânci și chiar în ape cu flux lent. Mulți dintre posesorii de pește Betta sunt conștienți de faptul că acesta provine din ape puțin adânci, însă adesea trecută cu vederea este temperatura apei.
Țările din care este originar peștele Betta sunt țări tropicale, ceea ce înseamnă că temperatura apei ajunge  de multe ori la 27 de grade Celsius. Peștele Betta prosperă pe căldură și va deveni apatic atunci când apa coboară sub 24 de grade celsius. Apa este cel mai mare argument împotriva păstrării peștelui Betta într-un bol micuț, deoarece temperatura nu poate fi controlată ușor.  
Chiar dacă peștele Betta se descurcă într-o apă cu un nivel scăzut de oxigen, acest lucru nu înseamnă că nu are nevoie de oxigen ca orice alt pește. Cu toate acestea, peștele Betta are nevoie să respire aer direct de la suprafața apei. Pentru a avea un pește Betta sănătos, Ph-ul apei ar trebui să neutru, ușor acid. Circulația apei e  bine să fie menținută la un nivel minim, de aceea filtrele nu sunt indicate.
E indicat să păstrezi un singur mascul de pește Betta în acvariu, sau mai mulți, doar dacă sunt separați. Femelele nu se luptă între ele, de aceea pot fi păstrate impreună.
Notă: Vânzarea unui pește Betta într-o vază cu flori a devenit o tehnică de vânzare populară. Cu toate acestea, un vas de flori nu este un mediu adecvat pentru un pește Betta.
În natură, peștii Betta mănâncă insecte și larve de insecte. Aceștia au o gură întoarsă ce le permite să mănânce orice insectă nefericită care a căzut în apă. La nivel intern, sistemul digestil al unui pește Betta  este adaptat pentru a digera carnea, având intestinul mult mai scurt decât un pește vegetarian. Din acest motiv, alimentele vii sunt ideale pentru un pește Betta, cu taote acestea, se poate adapta și la alimente congelate, fulgi sau uscate.
Creveții în saramură, daphia, plancton, tubifex, viermi și inimă de carne de vită sunt excelente opțiuni pentru peștele Betta. Acestea pot fi găsite congelate sau uscate Dacă îi administrezi peștelui Betta hrană sub formă de fulgi, e indicat s-o completezi cu alimente congelate și uscate prin înghețare. Dacă e posibil, hrănește peștele Betta cu alimente vii
Peste Betta albastru

Reproducere

Peștii Betta au o durată de viață destul de scurtă, iar cei din pet-shopuri au o vârstă de aproximativ 6 luni. Ei se împerechează în cuiburi cu bule de apă și nu au nevoie de un acvariu mai mare sau echipamente speciale. În mod ideal, un pește Betta e bine să fie îngrijit înainte de reproducere și hrănit cu alimente vii. E indicat ca apa sa aibă un pH de 7 și o temperatură de cel puțin 27 de grade Celsius, chiar puțin mai mult. Maculii produc un cuib de bule de pește atunci când e gata de imperechere. În acest timp, e indicat să-i asiguri femelei un loc unde să se ascundă deoarece masculul pește Betta poate deveni agresiv. Chiar și cu acest ascunziș, e comun pentru femelele pește Betta să slăbească puțin sau să aibă aripioarele zdrențuite în timpul depunerii icrelor.
Când perechea de pești Betta este pregătită de împerechere, va afișa un colorit mai intens și vor începe să se curteze reciproc în cuibul de bule. Masculul se va încadra în jurul organelor reproducătoare feminine, care au fost tranferate pe spate. După ce ouăle de pește Betta au fost fertilizate, acestea sunt expulzate și încep să se scufunde. Masculul le va aduce înapoi în cuib. Din acest moment, masculul pește Betta va avea grijă de peștișori. Este recomandat de a muta femela pește Betta, pentru că masculul poate deveni agresiv.  În una-două zile, noii peștișori Betta se vor naște și vor fi vizibil agățați de cuib, cu cozile lor îndreptate în jos. Ei se vor hrăni din săculețul în care au stat încă 36 de ore. După acest interval, e bine să muți masculul pește Betta și să hrănești peștișorii cu mancare congelată, sau chiar hrană specială pentru aceștia. Ai grijă să nu supraalimentezi peștișorii Betta, deoarece hrana neconsumată poate deveni rapid letală pentru aceștia.    

Un comentariu: