vineri, 8 martie 2013

HANOVERIAN (cai )


HANOVERIAN

Hanoverian
Calul hanoverian este considerat cea mai de succes rasă de cal cu sânge cald din lume! Hanoverian este cea mai veche şi răspândită rasă cu sânge cald, adică este un mix de rasă grea şi rasă uşoară.

Origine si istoric

Istoria sa începe în secolul al XVII-lea când au fost importaţi armăsari din Spania, orientali şi neapolitani în Germania şi  au fost împerecheaţi cu iepele locale. S-a dorit o rasă de cal pentru transport, cavalerie şi chiar muncă. 
Cal hanoverian si calaret

Descriere fizica

Calul hanoverian are o înălţime de 155-165 centimetri şi un cap uşor, de mărime medie, cu un gât lung şi umeri bine dezvoltaţi.  Există mai multe variante de culoare: castaniu, negru, maro şi gri. Corpul său este puternic şi se mişcă atletic. 

Comportament si personalitate

Calul hanoverian este inteligent şi bine manierat. Este temperat şi îşi menţine calmul chiar şi în situaţii dificile. Se poate călări uşor, oferind voie bună călăreţului său. Calul hanoverian este folosit des în diferite sporturi, dresaj, sărituri şi expoziţii. Este una dintre cele mai importante rase din categoria cailor de sport din lume.
Temperamentul calului hanoverian este aproape de perfecţiunea pe care un cal o poate atinge. Este dispus să facă pe plac având o personalitate prietenoasă şi o purtare pasivă. Calmul calului face ca dresajul să fie uşor chiar şi pentru un începător.
Hanoverian

Ingrijire si hrana

Calul hanoverian are nevoie de o cantitate mare de hrană, ca toţi caii de mărime mare.  De asemenea, are nevoie de multă mişcare pentru a rămâne suplu.
Îngrijirea calului hanoverian este o plăcere datorită personalităţii sale. Este un animal cu multă viaţă şi capacitatea de a reuşi. Stăpânul unui asemenea cal poate avea mulţi ani de mulţumire, calul hanoverianeste loial, distractiv, un animal iubit în orice climat. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Calul hanoverian este cunoscut pentru rezistenţa sa, fiind robust şi puternic.
Cercetările realizate pe rasa de cal hanoverian a identificat câteva gene care afectează mânzul la naştere. Dintre acestea, cea mai importantă este:
Osteocondrita: este o boală ce afectează oasele şi cartilajele de la încheieturi la mânzul hanoverian aflat în creştere. Osteocondrita include fracturi uşoare şi acumulare de lichid. Aproximativ 10-24 % dintre cai sunt afectaţi de această boală. Pentru a descoperi eventualele afecţiuni, se recomandă radiografia. 
Cal hanoverian in galop

Reproducere

Calul hanoverian este cunoscut pentru rezistenţa sa, fiind un cal puternic. Este o rasă foarte populară şi reproducerea este strict controlată. Ca rezultat, obţinerea unui cal hanoverian poate fi destul de costisitoare. Speranţa sa de viaţă este de 30 de ani. 
Preţul unui cal hanoverian este, astăzi 06.11.2012, aproximativ 700- 1000 Euro, însă acest preţ variază în funcţie de crescător şi istoricul calului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu