vineri, 8 martie 2013

HAMSTERI


HAMSTERI

Hamsteri
Când te gândești la hamsteri pitici, te gândești la animale mici și drăguțe. Hamsterii au trăsături și caracteristici ce îi fac bune animale de companie. Există mai multe mărimi, forme și rase de hamsteri din care poți alege. Și sunt amuzanți pentru întreaga familie! Hamsterii sunt curați și nu cer mâncare preparată. Stăpânii ar putea doar să fie atenți la semnele de boală. Hamsterii trăiesc 2-3 ani.
Sunt animale nocturne, iar în sălbăticie devin activi la puțin timp după lăsarea întunericului. Hamsteriidorm ziua, în sălbaticie își construiesc canale sub pământ întunecoase, pentru un somn liniștit. Au bune abilități pentru a săpa, iar pentru un animal atât de mic acest lucru implică un mare efort.
În general, hamsterul este primul animal de companie al unui copil, pentru că este mic, drăgălaș și are personalitate plăcută. Cu toate acestea, e necesar să fii delicat cu el pentru că poate fi rănit foarte ușor. Fiecare hamster are o personalitate unică și propriile-i preferințe, însă în fond toți au nevoie de același lucru: un  mediu călduț și sigur, preferând viața de interior decât cea de exterior.
A avea grijiă de hamsteri îți aduce o mare satisfacție, însă este și o mare responsabilitate și un angajament pe termen lung în ceea ce privește îngrijirea. Dacă ai nelămuriri în ceea ce privește îngrijireahamsterilor, e bine să ceri sfatul medicului veterinar sau altui expert.

Comportament si personalitate

Hamsterii sunt în general animale solitare și pot fi agresivi în preajma altor hamsteri. Când agresivitatea apare în rândul hamsterilor, poate fi dramatic ducând la serioase răniri și chiar moarte. În condițiile potrivite, aceștia pot fi grupați. Hamsterii folosesc mirosul, incluzând feromonii, pentru a comunica. Ei sunt animale timide, însă se obișnuiesc cu stăpânul când acesta este delicat. Devin speriați și agresivi dacă se simt amenințați. Le place interactiunea cu oamenii dacă aceștia îi manevrează cu grija și iau în considerare nevoile lor. Hamsterii găsesc prezența și mirosul altor animale în cușca lor ca fiind stresant.
Nu toate rasele de hamsteri pot fi ținute împreună. Hamsterul siran și cel chinezesc nu sunt atât de sociabili și nu pot fi ținuți împreună. În mod ideal, pot fi tinuți împreună hamsterii tineri, frați, pentru a reduce riscul agresivității.
Femelele în estru produc feromoni și nu ar trebui găzduite lângă masculi. Hamsterii masculi secretă feromoni pentru a-și marca teritoriul, iar acest lucru poate fi stresant pentru masculul de alături. Reduce stresul asociat cu manevrarea hamsterului prin interacțiunile pozitive. Nu-l deranja atunci când doarme și încearcă să respecți un program de interacționare. Nu petrece mult timp interacționand cu hamsterulîn weekend dacă în timpul săptămânii nu se petrece acest lucru.  
Hamster cu picioarele in sus

Ingrijire si hrana

Hamsterii trebuie să aibă acces la apă curată și proaspătă în permanență. Iubesc să ascundă hrana în locuri știute numai de ei, sau prin depozitarea în buzunarele de la obraji și pot fi văzuți deseori retrăgând mâncare din obrajii bulbucați. În sălbăticie, hamsterii mănâncă semințe, cereale, larvele insectelor și insecte mai mari, ca de exemplu greierii (atunci când reușesc să-i prindă). Hamsterilor le place să stea în două picioare, iar membrele superioare să susțină mâncarea.
Ce e bine să faci: să le asiguri mereu apă curată și proaspătă, păstrată în recipient cu un tub orientat în jos și o valvă. Hamsterii nu au un nivel de aspirație înalt, de aceea recipientele diferite de cel descris mai sus nu sunt potrivite. Verifică zilnic recipientul, sa nu aibă scurgeri sau blocaje. Schimbă regulat apa și curăță-l bine pentru a preveni contaminarea. Hamsterii au nevoie de o dietă echilibrată, de bună calitate, ce îi oferă nutrienții și mineralele de care au nevoie. Compune o rație formată dintr-o amestecătură de semințe, cele din comerț fiind gândite special pentru a îndeplini cerințele hamsterilor.
Hrana o poți pune pe o farfurioară sau direct pe podea. Dacă o pui pe o farfurioară, așteaptă-te cahamsterii să o răstoarne și să transforme recipientul în cămară. Pentru o dieta variată, cantități mici de verdețuri, legume curate de rădăcină sau bucăți de mere, pot suplimenta hrana. Evită să-i dai grepfruit sau rubarba deoarece sunt otrăvitoare. Doar dacă are probleme cu dantura și medicul ți-a recomandat, îi poți da hrană umedă sau sub formă de pudră. Hrana umedă poate fi dificil de îndepărtat de pe podea și dezvoltă bacterii ce dăunează hamsterului. Dacă hamsterul este bolnav și necesită hrana umedă, curăță de două ori pe zi orice urmă de hrană pentru a o împiedica să se degradeze. Nu face schimbări bruște în dieta hamsterilor sau să permiți ca mâncarea să devină stătută deoarece pot supăra stomacul micului hamster. Monitorizeaza cât de mult mănâncă și bea, iar dacă porția de mâncare consumată scade, materiile fecale devin umede, iar spatele este murdar, atunci e cazul să-l duci de urgență la medic.
Hamster

Sanatate si puncte vulnerabile

Hamsterii sunt animale mici, cu o rată înaltă a metabolismului și slăbesc foarte ușor dacă nu sunt bine. Ei ascund cu ușurință semnele de boală și pot suferi foarte mult până să realizezi acest lucru. Hamsteriipot fi afectați de multe boli, se pot infecta de la mâncarea, apa sau rumegușul contaminat. Cei stresați sunt mai predispuși să dezvolte și alte boli. Tumorile nu sunt neobișnuite, mai ales de partea cealaltă a abdomenului. Dantura le crește întreaga viață, de aceea rod obiecte, pentru a o meține la o anumită mărime. Dacă un incisiv cade, celălalt continuă să crească și poate împiedica hamsterul să se mai hrănească. Un mediu arid, stresant, frustrant și lipsa de stimulare mentală duc la dezvoltarea comportamentelor repetitive, de exemplu rosul barelor de cuscă pe perioade lungi de timp, cunoscute ca stereotipuri.
Semne de boală la hamsteri:
-          Nu mănâncă sau bea
-          Stă într-o poziție neobișnută, suspectă
-          Hamsterul are privirea pierduta sau plictisită
-  Arată dezinteresat într-un moment în care el obișnuia să fie activ
-          Pierde sau câștigă repede în greutate
-          Bea multă apă
-       Hamsterul produce fecale umede sau diaree ce duc la murdărirea spatelui
-          Respiră cu greutate
-          Eliminări prin nări, ochi, vagin, etc.
-          Strănut și tuse persistentă
-          Mers dificil sau dezechilibru
-          Hamsterul nu-și mai folosește membrele
-          Stomac ferm, cald și umflat
-          Orice leziuni și umflături anormale. 

Conditii de viata

Hamsterii sălbatici locuiesc în medii calde, chiar aride, așadar încearcă să-I asiguri un loc unde nu există umezeală sau curent. Hamsterii sunt sensibili la lumina solară puternică, de asemenea sunt sensibili la sunete cu frecvențe înalte, noi nu le auzim, însă pentru ei poate fi stresant. Hamsterii preferă să locuiască într-o cuscă cu o podea solidă și un așternut adecvat din rumeguș. Fii atent că este capabil să evadeze dintr-o cușcă nesigură! Dacă dormi iepurește, este indicat să nu ții hamsterii în camera în care dormi, e posibil să fii trezit de 7-8 ori în aceeași noapte!
Ce e bine să faci: să le asiguri hamsterilor un loc comfortabil, uscat, curat și liniștit unde poate trăi nederanjați. Asigură-te că nu este expus unui climat prea secetos sau prea umed. Găzduiește-țihamsterii într-o cameră unde lumina se stinge aproximativ o dată cu venirea nopții, de fiecare dată. Evită orele neregulate de iluminat. Ține cușca hamsterilor departe de surse generatoare de ultrasunete (televizoare, monitoare de calculator, aspiratoare sau robinete). Oferă-le hamsterilor o cușcă potrivita și un așternut adecvat.
Cușca hamsteri. Aceasta va fi dintr-un material plastic, cele din metal sau lemn fiind neindicate. Cușca oferă securitate și adăpost.  Barele cuștii să fie din oțel inoxidabil și cu ochiuri din plasă, iar în lateral să aibă un capac ce se poate ridica. Podeaua cuștii hamsterilor să fie solidă și să asigure depozitarea rumegușului, un material ce absoarbe cantitățile mici de urină pe care le produc. De asemenea, stratul de rumeguș să fie suficient de înalt pentru a le permite hamsterilor să sape. 
Materialele pentru construirea cuiburilor hamsterilor sunt: fânul de bună calitate, rumegușul, hârtia tăiată sau carton. Nu pune în cușca hamsterilor material ce se poate separa în straturi mici ca vata de bumbac sau alte materiale pufoase deoarece amenință sănătatea și bunăstarea hamsterilor.
Hamsteri
Hamsterii au nevoie de spațiu întins, mai ales noaptea, așadar cumpără o cușcă mare cu mai multe compartimente formate din cutii, tuburi (ca cele de la hârtia igienică) și cuburi de lemn pentru ros.  Aceste mici compartimente vor fi întunecate și suficient de spațioase încât să doarmă și să se miște lejer.Hamsterilor le plac cuiburile ce se afla în apropierea hranei și rumegușului. Intrarea în cuib ar trebui să se realizeze printr-un tub, pentru a împiedica lumina să intre. E mai bine când adăpostul/cuibul nu are podea, astfel încât îți poți identifica ușor hamsterii, doar ridicând cuibul. De asemenea, e bine ca în cușcă să existe și o rotiță de bună calitate, cu un diametru mare, pe care pot alerga, însă aceasta să nu fie singura lor distracție. Dacă dezvoltă dureri la picioare din cauza rotiței, consultă medicul imediat. Dacă hiberneaza pe toată durata iernii, nu-l deranja, decât dacă ți se pare că este ceva neînregulă. Când hibernează, hamsterii se trezesc doar pentru apă și mâncare.
Asigură-te întotdeauna că este curatăă cușca, atât cuibul cât și rumegușul sunt uscate. Este important să menții un echilibru între o sănătate de fier și evitarea deranjării excesive și stresului. Nu astepta până ce rumegușul va deveni umed sau mirositor. Mirosul este foarte dezvoltat la hamsteri, asa că păstrează o porțiune mică dintr-un rumeguș anterior curat atunci când faci curat în cușcă, mai ales dacă sunt mai mulți hamsteri. Curățați sau înlocuiți obiectele murdare de fecale deoarece acestea pot declanșa lupte în cușcă.
După ce ai obișnuit hamsterii cu prezența ta plăcută, le poți da drumul prin casă, însă fii cu ochii pe ei. Se pierd foarte ușor! Iar dacă mai ai și alte animale de companie, un câine sau o pisică, asigură-te că sunt în siguranță. 

9 comentarii:

  1. va maultumesc pentru toate imformatiile acestea vor fii foarte bune !!

    RăspundețiȘtergere
  2. salut,dar daca hamsterii evadeaza pot roade tot ce intilneste in cale? =*

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca acea cusca are doar o rotita pe care alearga( pe langa casuta, adapator , castron pentru mancare si un tunel) il afecteaza cu ceva?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca acea cusca are doar o rotita pe care alearga( pe langa casuta, adapator , castron pentru mancare si un tunel) il afecteaza cu ceva?

    RăspundețiȘtergere
  5. hamsterii mei beau ambele intruna apa nu se mai opresc

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc pentru informatile acestea.Imi vor fi foarte utile.

    RăspundețiȘtergere