vineri, 8 martie 2013

PERUSUL


PERUSUL

Perusul
NumeMelopsittacus undulatus
Tara de origineAustralia
MarimePana la 22 cm
Nivel zgomotScazut, ciripesc des
Abilitatea de a invata sa vorbeascaModerata
Un peruș este o pasăre minunată, total subestimată. Este una din cele mai bune păsări de companie și foarte puțin expusă la probleme psihologice decât speciile mai mari. Perușul este un “vorbitor” minunat!

Origine si istoric

Păsările au fost folosite ca animale de companie încă de pe vremea Egiptului Antic. Au fost mereu valorizate pentru culorile foarte frumoase ale penajului, vocea încântătoare și pentru prietenia lor. Pajiștile uscate ale Australiei au fost casa speciei Melopsittacus undulatus pentru sute de ani. Arborigenii nativi ar urmări stolul de păsări, când acestea stau aproape de plantațiile de eucalipt și când își construiesc cuiburile în găurile copacilor. Arborigenii și-ar folosi des bumerangurile, aruncând arma în mijlocul stolului pentru a lua o gustare. Da, aceste păsări erau mâncate.
Din moment ce arată ca niște papagali mici, porecla pentru aceste păsări este “peruș”. În latină se traduce ca “papagal care cântă, cu linii ondulate”. Liniile negre și ondulate peste penele verzi aleperușului îl ajută să se ascundă pe câmpiile verzi ale țării natale, Australia.
În anul 1838, un naturalist englez, a luat 2 peruși pentru a-i duce cu el în Anglia. Aceste păsări, perușii, erau foarte prietenoase și ușor de crescut. În doar câțiva ani, erau sute de peruși în Europa și popularitatea lor era exorbitantă. Începând cu 1894, australienii au început să se îngrijoreze în legătură cu numărul mare de peruși prinși și au interzis exporturile de peruși. Această restricționare este valabilă și astăzi. Orice peruș pe care îl cumperi, este înmulțit de crescători, probabil în apropierea casei tale.
În America, există aproximativ 8 milioane de peruși, fiind mult mai multi in restul lumii. Perușii sunt apreciați în orice țară și sunt animale de companie foare bune, atât pentru tineri cât și pentru bătrâni.Perușii sunt ușor de îngrijit, foarte prietenoși și nu foarte costisitori. 
Perusul

Descriere fizica

în țara lor nativă, Australia, perușii au toți culoarea verde, cu linii ondulate negre pe aripi. Crescătorii deperuși au obținut păsări de alte culori încurajând împerecherea unei combinații potrivite de peruși. Este un comportament normal al crescătorilor să diversifice culorile, același lucru îl putem observa la câini, pisici, cai. Perușul englezesc este crescut doar pentru spectacole. Este un peruș mult mai mare, având un cap mai mare decat perușul american. Ei nu fac parte din clasificări științifice diferite, ci se face această diferențiere doar în industria animalelor de companie. Mutația culorilor și modelelor intervine în mod natural. Oricum, crescătorii de peruși pot înmulți doar pentru anumite trăsături și au început să obțină diferite mutații ale culorilor începând cu anii 1870.
Genul perușului poate fi ușor stabilit, mai ales când este matur. Masculii au zona de deasupra ciocului cărnoasă și de culoare albastru, în timp ce femelele au această zonă de culoare bronz sau maro. Culorile devin mai închise atunci când intră în perioada de împerechere. Ca pui, atât masculii cât și femelele deperuș au nasul de culoare violet deschis. Totuși, poate fi determinat genul la puii de peruși observându-le culoarea nărilor: la masculul peruș sunt roz, iar la femela peruș sunt albe.
E ușor să determini vârsta unui peruș. Înainte de 5-6 luni, au o dungă în josul porțiunii cărnoase de deasupra ciocului. Irisul perușilor este negru la o vârstă mică și se schimbă în gri atunci când ajunge la o vârstă matură. Ciocul unui pui de peruș este negru, schimbându-și culoarea la câteva săptămâni de viață. Ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 3-4 luni.
Perusul

Comportament si personalitate

Perușii sunt minunate animale de companie, masculii tind să fie vorbitori mai buni decât femelele care sunt cunoscute ca fiind mai tăcute, însă mai agresive și mai jucăușe. Perușii sunt foarte sociabili prin natura lor și au nevoie de atenție și dragoste. Dacă ai un singur peruș în colivie și stai mult plecat de acasă, gândește-te serios să-i asiguri o companie. Micuții peruși sunt bune animale de companie când sunt doi sau mai mulți. 
Aceste minunate păsări sunt monogame, așa că o dată ce și-au găsit partenerul, sunt fidele întreaga viață, “pâna când moartea îi va despărți”. Perușii sunt buni zburători. În sălbăticie zburau dus și întors peste regiuni întinse în căutarea apei și a hranei. Oferind timp de zburat liber prin cameră vei avea o pasăre mai fericită. 

Ingrijire si hrana

Perușii au crescut pe câmpiile Australiei, locuind în copacii de eucalipt. Ei ar mânca verdețuri proaspete, fructe și fructele de pădure pe care le-ar găsi acolo. Perușul tău nu are luxul de a-și alege ce mănâncă. Singura hrană pe care o mănâncă este ceea pe care i-o dai tu. Dacă nu-i asiguri perușului suficienți nutrienți, va deveni malnutrit. Nu are de ales. Este recomandat să-i dai perușului tău: 50% fasole fiartă, pâine integrală, orez fiert, paste și semințe; 45% broccoli proaspăt, morcovi, spanac, verdețuri, alte fructe și legume verzi sau portocalii; 5% ouă, ton în suc propriu, carne bine fiartă. Perușii nu mănâncă mult.
Pachetul zilnic include curățare zilnică a colivei perușului, a recipientelor de mâncare și apă. Asigură-i apă proaspătă zilnic. Săptămânal este bine să cureți suporturile, jucăriile murdare și podeaua la fel. În două cuvinte: curățenie generală! E bine să stropești anual colivia perușului împotriva bolilor și să înlocuiești obiectele uzate: podeaua, jucăriile, recipientele.
Ia-o ușor la început și lasă-ți perușul să se acomodeze cu tine și noile împrejurimi, înainte să te apuci să-l înveți să stea pe deget. Permite-i să zboare liber prin cameră o anumită perioadă de timp și nu-ți fie teamă să-l prinzi pentru a se întoarce la casa lui – colivia. Când stă prin cameră, lasă-i colivia deschisă pentru a intra ori de câte ori îi este foame.
Perusul

Sanatate si puncte vulnerabile

Neglijându-ti perușul, acesta va fi susceptibil la o serie de probleme de sănătate incluzând: afecțiuni ale ciocului și penelor, boli de ficat, cancer, giardia, gută și malnutriție. Dacă nu ești dispus să dedici timp perușului tău, să aibă o cușcă mare, timp petrecut în afara cuștii și de joacă. Oferă-i și un partener de joacă!
Pentru a afla mai multe despre sănătatea păsărilor te invit să citești mai multe în articolul Mituri despre sănătatea păsărilor.

Conditii de viata

În sălbăticie, perușii iubesc să zboare și pentru a avea un peruș fericit e necesar să aibă suficient spațiu în colivia sa. Cu cât este mai mare colivia, cu atât mai bine. Dimensiunile minime pentru colivia perușuluisunt: 100cm x 50cm x 81cm. Perușilor le place să zboare și să se cațere așa că au nevoie de spațiu vertical și orizontal. Curentul de aer este dăunător pentru peruși, așa că ține-i departe de uși și ferestre. De asemenea, nu le plac mirosurile puternice, așadar ține-i departe de bucătărie sau baie. Au nevoie ca aerul să fie umed în proporție de 60-70%, iar temperatura să fie cuprinsă între 15-25 grade Celsius.
Perușii trăiesc în stoluri, sunt peste 1000 de păsări într-un singur stol. Se simt incredibil de singuri dacă sunt ținuți singuri, așa că poziționează-ți perușul sau perușii în cea mai folosită cameră și interacționează cu el des. Dacă nu ești în preajma lui des, adu-i perușului tău un prieten pentru a-i ține companie. În sălbăticie, liniștea e semn de pericol, pentru că toate viețuitoarele se ascund când este un prădător în apropiere. Dacă îți lași perușul în liniște, el o va lua razna!
Perușilor le place să stea la înălțime și să privească de sus împrejurimile, însă păstreaz-o la înălțimea la care tu poți schimba apa și mâncarea. Perușul tău va aprecia acest lucru. Daca ai și alte animale de companie, asigură-te că acestea nu vor trânti colivia perușului.
Cel mai longeviv peruș a avut 12 ani, în general ei trăiesc între 5 și 7 ani. 
Perusul

Reproducere

Reproducerea la peruși implică multă responsabilitate. În primul rând vei avea nevoie de o pereche deperuși sănătoși. Dacă ai mai mulți peruși lasă-i să se aleagă unul pe celălalt. Cu toate acestea, nimeni nu îți poate garanta că vei avea pui de peruși în curând. Fii perseverent! Un peruș potrivit pentru reproducere se va afla în jurul vârstei de un an, va fi un bun zburător, bine hrănit (nu obez), va arăta sănătos și nu va avea probleme  genetice evidente.
Știu că sună ciudat, însă asigură-te că vei avea un mascul și o femelă, pentru că uneori poate fi greu să determini genul perușilor.
Când o pereche de peruși sunt pregătiți de reproducere, se vor curta unul pe celălalt începând cu joaca și hrănindu-se reciproc. Masculul peruș capătă o mișcare de balansare în spatele femelei până când organele lor reproducătoare se unesc. Femela peruș își va alege un loc pentru cuib. 

Alte lucruri interesante

Vorbire.
Dupa ce ați început să vă cunoașteți mai bine, tu și perușul tău puteți începe lecțiile de vorbire. Pentru ca perușul tău să învețe să vorbească, ai nevoie de multă răbdare și repetiție.

Articole recomandate

7 comentarii:

  1. Perusul meu are aprox. 6-7ani. De cand era mic era foarte fricos. Nici acum, dupa 6 ani nu e obisnuit... e foarte sperios. Cateodata se urca pe colivie, pe dinafara sj sta acolo. Niciodată nu m-a ciupit, el doar ma apuca foarte ușor cu ciocul. De cand era mic nu zbura. Nu putea, efectiv.Acum mie imi e frica sa-i day drumu sa iasa oriunde vrea el caci nu poate zbura si poate se blochează undeva si ...moare... are si o problema la picior, nu prea se lasa pe el... intrebarea e ; ce ii pot face :( nu vreau sa moara asa.... ; ( te rog spune-mi ce pot face

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Perusul meu are aprox. 6-7ani. De cand era mic era foarte fricos. Nici acum, dupa 6 ani nu e obisnuit... e foarte sperios. Cateodata se urca pe colivie, pe dinafara sj sta acolo. Niciodată nu m-a ciupit, el doar ma apuca foarte ușor cu ciocul. De cand era mic nu zbura. Nu putea, efectiv.Acum mie imi e frica sa-i day drumu sa iasa oriunde vrea el caci nu poate zbura si poate se blochează undeva si ...moare... are si o problema la picior, nu prea se lasa pe el... intrebarea e ; ce ii pot face :( nu vreau sa moara asa.... ; ( te rog spune-mi ce pot face

    RăspundețiȘtergere
  4. Să-mi spună cineva va rog, am doua zebre australiene.... Întrebarea este, o sa se învețe cu mine să-mi mănânce din palmă? Le am de doua zile... Acum sunt fricoase, când introduc mâna în cușcă, fug....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am și eu doua zebre, la mine este la fel, sunt fricoase și nu mănâncă momentan din palmă. Dar cu timpul se vor învața, asa mi s-s spus

      Ștergere
  5. Bună ziua! Am o întrebare și dacă se poate să-mi răspundeți... Ieri am luat un peruș, dar este foarte abătut, nu a mâncat nimic, nu a băut apă și nici nu a ciripit măcar odată. Știți de ce?

    RăspundețiȘtergere